Carlos Campos guanya el Concurs d’Idees de l’eix J. Ribera-Sant Francesc de Carcaixent

0
276

 

El Concurs d’Idees per a la renovació de l’eix Julià Ribera-Sant Francesc d’Assís queda resolt

La proposta guanyadora és «Perspectiva Urbana», de l’estudi de l’arquitecte Carlos Campos

 

El jurat del Concurs d’Idees per a la Renovació de l’eix Julià Ribera-Sant Francesc d’Assís, format per persones amb perfil tècnic qualificat provinents de l’administració pública i de la docència universitària, ha determinat com a guanyadora, d’entre les 4 propostes finalistes en l’última fase del procés, la formulada amb el lema Perspectiva urbana.  I per tant, s’ha determinat com adjudicatari de la redacció del projecte al concursant autor d’aquesta, l’estudi d’arquitectura de Carlos Campos González que haurà d’elaborar i presentar a l’Ajuntament el projecte d’execució de les obres en el termini de cent dies hàbils, comptant des de l’endemà de la firma del contracte, fet que ha tingut lloc aquesta mateixa setmana, per un valor de 106.480 €.

 

S’ha coincidit en el fet que aquesta proposta és la que millor respon i s’adapta a l’eix i a les necessitats ciutadanes, establint un equilibri entre la preservació del patrimoni i la contemporaneïtat, generant un espai públic, inclusiu, sostenible, segur i accessible per a totes les persones i formes de mobilitat, prioritzant la dels vianants, de manera que siga més funcional i amable tant per als individus com per als comerços de la zona.

 

Amb aquesta intervenció s’homogeneïtzarà l’espai, creant-se una plataforma única en la qual es reduirà la circulació de vehicles, donant una major comoditat i afavorint una reactivació econòmica d’aquest espai d’activitat. A més, hi haurà una naturalització de l’espai tractant d’obtindre una ciutat més habitable amb els objectius de crear zones d’ombra, així com d’absorció de CO₂ i d’infiltració d’aigües pluvials. D’altra banda, s’aconseguirà una renovació integral de les instal·lacions canalitzades de serveis urbans, resolent definitivament els problemes de sanejament que han ocasionat els danys al paviment actual. I en tot el recorregut es determinaran àrees recreatives i lúdiques, així com específiques per al desenvolupament de les activitats festives tradicionals en condicions òptimes, com ara bé, les falles, cercaviles i actes religiosos.

 

L’Ajuntament de Carcaixent va convocar el Concurs d’Idees per tal de portar a terme la renovació del recorregut urbà que connecta la Plaça Major amb el Passeig, incloent en el recorregut la Plaça del Convent, el carrer La Creu i un tram del carrer Comandant Hernández. Aquest recorregut urbà fou el primer en pavimentar-se a tot el poble, i es va adoquinar aproximadament fa un segle, sense cap intervenció potent des d’aleshores. Però la degradació actual, tant pel desgast de la xarxa de clavegueram com per l’intens trànsit de la zona, fa que la renovació siga una constant demanda ciutadana.

 

Les propostes presentades a la primera fase s’exposaren el passat febrer al Palau de la Marquesa per tal que la ciutadania poguera realitzar aportacions i suggeriments a cadascun dels projectes. Des de l’equip de govern, es remarcava la importància de la participació ciutadana i de la transparència de la informació, ja que es tracta d’un espai urbà que defineix la identitat pròpia de Carcaixent. I amb la informació recollida a aquesta consulta els equips van haver de reelaborar les propostes i desenvolupar-les amb major detall a fi de presentar un avantprojecte alineat amb els objectius del concurs i el criteri de la ciutadania.

 

Lluís Candel, Regidor de Territori, comenta que “amb la intervenció que s’està projectant, Carcaixent guanyarà un espai urbà de qualitat, renovat amb criteris mediambientals i patrimonials. I amb un disseny de qualitat, millorat per la ciutadania i determinat per un jurat professional, coneixedor dels reptes als quals s’enfronta el nostre poble de cara al futur”.