Rafel Albinyana pioner en 2004 de la ruta Jaume I entre Alzira i Montpeller

0
863
Albinyana envoltat de records de la Ruta Jaume I que fa ver l’any 2004
Monument a Jaume I El Conqueridor en Alzira

Rafel Albinyana, un carcaixentí afincat a Alzira, fou el precursor, fa 18 anys de la ruta Jaume I, un itinerari cultural d’àmbit europeu, que impulsen, a hores d’ara, agències de viatge de València i les Illes Balears per a promocionar els llocs vinculats amb El Conqueridor, mitjançant una associació cultural.

En novembre de l’any passat visitaren Alzira una vintena de persones procedents del districte francés de l’Hérault, on es troben Montpeller, ciutat de naixement de Jaume I, i Castellnou, per recòrrer els llocs vinculats amb el Conqueridor a la capital de la Ribera. Este viatge va estar organitzat per l’Associació Empresarial Valenciana d’Agències de Viatges (Aevav) amb l’objectiu de promocionar els indrets de la Comunitat Valenciana relacionats amb la vida del monarca valencià, dins d’un projecte d’itinerari cultural europeu sobre la figura del rei en Jaume i la Corona d’Aragó.

Albinyana va recòrrer els 740 km que separen Montpeller d’Alzira en juny de 2004 amb un total de 29 dies, aprofitant la Via Augusta que recorre tot el Mediterrani fins a Cadis.

Amb apenes 10 anys feia la ruta en camió de la mà de son pare que li va fer l’observació que en esta zona de França «parlen amb la mateixa llengua que nosaltres». Ja de jove començà a documentar-se i un dia mentre feia el Camí de Santiago «vaig pensar que valia molt la pena organitzar una ruta representativa del poble valencià«.

Es documentà a la conselleria de Cultura a la Comunitat Valenciana i contactà amb Omniun Cultural a Catalunya per tal de perfilar i fer realitat el seu somni de joventut.

A finals de maig, tot sol amb només una moxilla, una senyera i el Llibre dels Fets d’acompanyants, este carcaxentí-alzireny eixia del Palau dels Reis d’Aragó de Montpeller, la ciutat on Jaume I va nàixer en 1.208.

A França i davant l’ausencia de GPS, tingué més dificultats per seguir la ruta allí anomenada Chemin Romain (Camí Romà), davant la falta de senyalització i solia preguntar els veïns que trobava pel camí, en una d’elles entrà en un xalet que «donà la casualitat que eren valencians fills de republicans». En Perpignan i les seues rodalies es va trobar un fum de senyeres de suport a l’equip de rugbi que disputava la final francesa davant un conjunt de Paris. Ja a Catalunya «em vaig trobar amb una falla plantada al poble de Pau Casals i em vaig emocionar molt en trobar-me a Tarragona moltes referències a Sant Pau que va estar predicant en València».

Un camí de germanor

Al mitjans de comunicació que li preguntaven; una emissora catalana, Alzirà Ràdio i d’altres sempre els deia el mateix «estic fent un camí de germanor». Al seu pas pel delta de l’Ebre lluia una samarreta contra el transvassament Xúque-Vinalopó i allí diversos sol.lectius li feren una calorosa acollida en ser contrairs al transvasament de l’Ebre.

Finalment arribà a la Creu Coberta d’Alzira el 21 de juny, acollit per amics, familiars i pels seus companys de l’aleshores Bloc Nacionalista Valencià «que em proporcionaren l’únic suport que vaig rebre».

Hui, amb 63 anys, 18 després d’aquella històrica fita, Rafel Albinyana es sincerava en la seua caseta de la vall de la Murta davant Riberaexpress, «jo soc un valencià que busca l’agermanament amb els pobles que parlen la mateixa llengua i compartixen idèntica cultural, al temps que obrir camins, portes i finestres que mai tenien que haver-se tancat».

Confesa que es va alegrar en llegir, recentment, la noticía de que una entitat cultural està impulsant la Ruta Jaume I entre Alzira i Montpeller; «ara cal ficar-la en marxa, dinamitzar-la i promocionar-la».

Del 2 de febrer de 1208, data de naiximent de Jaume I a Montpeller al 27 de juliol de 1276, que va morir a Alzira, transcorregueren un total de 68 anys d’un històric monarca per a terres occitanes, aragoneses, catalanes i valencianes que ara es pretén ficar en valor mitjançant un itinerari històric-cultural i que ha sigut pioner Rafel Albinyana des de la Ribera.

Riberaexpress