Pretenen unir Montpellier amb Alzira ciutats on va nàixer i morir Jaume I

0
499
L’alcalde d’Alzira Diego Gómez amb la regidora de Patrimoni Isabel Aguilar i el regidor de Cultura Alfred Aranda durant la inauguració de la mostra

L’Associació Morvedre Renascitur, organitzadora dels actes commemoratius del 746 aniversari de la mort de Jaume I, pretén organitzar un congrés sobre el Conqueridor i «unir» les dos ciutats; on va nàixer, Montpellier (2-2-1208) i morir, Alzira (27-7-1276). Esta iniciativa anirà lligada a un projecte que ja estan enllestint agències de viatge per fer un itinerari europeu per Espanya, França i Itàlia.

.
Este matí s’ha inaugurat l’exposició sobre Jaime I i la Corona d’Aragó a la Casa de la Cultura que estarà a Alzira fins el pròxim 14 d’agost i que posteriorment viatjarà fins Alacant i Castelló i que es complementarà amb taules redones durant la pròxima tardor.
El seu comissari, José Maria Villagrasa, ha manifestat que l’objectiu és «que la gent conega la figura de Jaume I» i ha ressaltat la importància de l’antiga Illa del Xúquer davant el que les cròniques diuen «que va ser traslladat des d’Alzira quan agonitzava i que es va soterrar al monestir de Poblet, com el rei va demanar, després del soterrament provisional a Vlaència».
Cal recordar que la Casa Reial d’Alzira, ubicada a la Vila, on va viure i morir el Conqueridor, fou en l’època de Jaume I una torre de grans dimensions, que al segle XIII pertanyia a una agrupació de torretxons a la que se li va denominar “fortalessa o Castellet de Sant Pere”

Era concretament la tercera de les torres on posteriorment, es va instal.lar la Casa dels Jurats. La Casa Reial s’anomenà, popularment, la “Casa de l’Olivera” perquè per a sorpresa dels veïns va crèixer dalt la teulada una olivera que va ser tallada al voltant de l’any 1.918 perquè no produirà majors danys en la vivenda. L’arbre va poder crèixer aprofitant la terra acumulada sobre  els potents murs de tapial que subsistiren davall la coberta.

Originalment era una torrassa de traça militar de grans dimensions que va acollir als Jurats de la Vila fins a finals del segle XV en el que les autoritats decidiren traslladar-se al centre neuràlgic del municipi a la que, a hores d’ara, és la Casa Consistorial. Les obres de l’actual Ajuntament començaren en 1.540 i culminaren l’any 1.603. L’Ajuntament d’Alzira confia en que el ministeri començe prompte les obres de recontrucció de la Casa Reail per a les que hi ha destinades al voltant de 2,5 milions d’euros.

Per la seua part el director del MUMA, Agustin Ferrer, ha ressaltat el «talant democràtic, conciliador i molt avançat del Conqueridor que va adaptar els furs als costums dels llogaters». Així, a Jaume I, segons Ferrer, se li atribuix el següent text corresponent al seu testament redactat una setmana abans del seu òbit; «Amar i protegir totes les persones i el poble, fer regnar la Justícia i vetlar perquè els grans no oprimisquen als menuts». Unes directrius que duerien estar en vigor en els temps que corren.

A la inauguració de la mostra ha assistit l’alcalde Diego Gómez, la regidora de Patrimoni, Isabel Aguilar, i el regidor de Cultura Alfred Aranda.