Prou de carreteres! / Opinió: La Ribera en Bici

0
540

S’acaba el petroli i s’encén el clima, és hora de canviar

L’Ajuntament de Carcaixent, la Conselleria de Transports i alguns altres segueixen obstinats en construir la 3ª carretera entre Carcaixent i Alzira amb l’excusa de guanyar 4 minuts per arribar a l’autovia de Guadassuar. I en altres municipis volen ampliar port, bypass, carreteres, AVEs, etc., atemptant contra la ciutadania i contra els ecosistemes. Sembla que molts líders polítics i econòmics no s’han assabentat encara que estem en plena emergència climàtica i que els recursos naturals s’esgoten a la carrera.

Després de cent anys de consumir milers de milions de tones, el petroli de qualitat, fàcil d’extraure i barat s’està acabant i la producció declina, el peak oil el sobrepassàrem en la dècada anterior; els preus pugen des d’abans de la guerra d’Ucraïna i encara que fluctuen no baixaran molt, llevat que entrem en una gran recessió mundial que enfonse la nostra economia… El raonable ara seria reduir el seu consum progressivament i anar reservant-lo per a les tasques imprescindibles: agricultura, trens, ambulàncies, bombers, etc. El transport de mercaderies hauríem d’anar passant-lo al ferrocarril, que pot alimentar-se amb electricitat renovable. I dels autos elèctrics ja podem oblidar-nos perquè no hi ha minerals suficients ni temps per a fabricar les 1.300.000.000 de bateries necessàries per a substituir els automòbils actuals.

D’altra banda, el Programa de les Nacions Unides per al Medi ambient (PNUMA) va calcular que per aconseguir que les temperatures globals no pugen més d’1’5ºC, límit assumit en l’Acord de París, hem de reduir a la meitat les emissions de CO2 durant aquesta dècada, en cas contrari entraríem en una fase retroalimentada per la fusió dels gels i la tundra que faria irreversible el procés i en poques dècades dispararia l’augment de temperatures per sobre dels 3ºC; en aquest cas, Espanya es convertiria en un desert i només seria habitable la Cornisa Cantàbrica (A. Turiel, CSIC). La recent COP26 ratificà aquelles dades i reconegué que l’escalfament va més ràpid de l’esperat…

Reduir a la meitat el transpor motoritzat

Per tant, si no volem extingir-nos prematurament, almenys com a civilització, hem de reduir a la meitat les nostres emissions de CO2 i açò implica principalment reduir a la meitat el transport motoritzat perquè és el major emissor. Concretament a Espanya, en 2018, el transport va emetre el 27% del CO2, la indústria el 20%, la generació elèctrica el 18%, l’agricultura el 12%, etc. Així doncs hem de reduir el transport (i els altres sectors) a la meitat durant aquesta dècada, o açò o ens desertitzem i llavors ja no necessitarem res perquè ací només podran viure uns pocs tuaregs.

I en aquesta conjuntura de crisi climàtica, pandèmica, econòmica, bèl·lica, amb el decreixement ràpid i inevitable que farem per les bones (conduint-lo democràticament) o per les males (deriva autoritària amb guerres interminables o NBQ i the end), alguns volen fer encara més carreteres, ports, AVEs i obres públiques faraòniques que destruïxen el territori, ens endeuten més enllà del PIB i ens furten els fons públics que necessitem per a mantenir i millorar la sanitat, educació, pensions, assistència i per a fer la imprescindible transició ecològica. No volen assabentar-se que l’època del consumisme s’ha acabat definitivament, a pesar que fins i tot les vendes de cotxes estan caient, des d’abans de la pandèmia. I com més  tardem tots en assumir-ho, més difícil serà canviar i pitjor ho passarem, nosaltres i sobretot els nostres fills i néts.

Per tant, quina necessitat hi ha de construir-ne més carreteres i ports ara si dins de 8 anys tindrem la meitat del trànsit? No seria millor dedicar els milions d’€ que costarien a millorar, per exemple, la nostra agricultura per a fer-nos autosuficients i assegurar que podrem alimentar-nos quan el panorama internacional es degrade molt més?

En fi, sols hi ha una cosa encara més estúpida que continuar construint carreteres i obres faraòniques, quan se’ns acaba el petroli i l’emergència climàtica ens obliga a reduir el transport motoritzat, i és seguir-li el joc als senyors de la guerra (Biden, Putin, Zelenski, CEOs de companyies armamentistes, etc. etc.), malbaratant els escassos recursos públics en comprar armes i més armes per a acabar autodestruint-nos…

La Ribera en Bici-Ecologistes en Acció