Sant Joan d’Alzira prepara una falla amb materials naturals i sostenibles

0
324

La Falla Sant Joan, per la sostenibilitat.

 

La comissió de la Falla Sant Joan d’Alzira torna a apostar, un any més, per un disseny sostenible en els que seran els seus monuments per al proper exercici faller. Després d’una dilatada trajectòria, on la coneguda Placeta de Sant Joan ha experimentat propostes com la plantà al tomb del seu monument, la utilització de la vareta, el concepte de falla experimental, o el tradicional i conegut cartó pedra; la més veterana de les comissions d’Alzira, introduïx ara un projecte cultural i sostenible en les seues dos falles que plantarà el pròxim mes de març i que, tot i no tractar-se de propostes experimentals, si integraran materials més amables i respectuosos.

La falla gran, amb regust cultural i local, serà obra de l’artista Vicente Julián, qui ha manifestat que, “la falla estarà realitzada a partir de materials naturals i cent per cent sostenibles. Estos materials van des del cartó, cartó niu d’abella, fusta, suro neops (ecològic), teixits a partir de fibres vegetals i d’altres provinents de matèries com el pinyol d’oliva, este últim molt versàtil. El projecte es proposa fer una reinterpretació de l’ús de les tècniques clàssiques, amb l’objectiu de desenvolupar falles més sostenibles i respectuoses amb el medi ambient”.

Per la seua banda, la falla infantil serà obra de Dídac Dordá, i versarà sobre una temàtica inclusiva a la nostra societat per tal de crear empatia. El monument homòleg estarà realitzat amb filament PLA (àcid polilàctic) un avantguardista material biodegradable i de procedència vegetal com el midó de dacsa, iuca, mandioca o de la canya de sucre. Este material permet el fàcil treball dels volums i relleus, conferint una gran mal·leabilitat i els mateixos resultats que amb el suro convencional, això sí, sense combustió tòxica.

Cal recordar que la comissió de la Falla Sant Joan, encetà esta trajectòria arran del seu setanta-cinqué aniversari i que, des d’aleshores, ha tractat de consolidar el seu projecte a la ciutat, sent la capdavantera d’una alternativa sostenible que any rere any, suma adeptes a la consciència social de les falles.

 

Delegació de Cultura i Monument de la Falla Sant Joan.