La conselleria allibera este estiu 4 milions de cryptolaemus el doble que fa un any contra el cotonet

0
129
Bernardo Pascual i Vicent Dalmau durant la II Jornada Vegetal d’Alzira

La conselleria d’Agricultura té previst alliberar este estiu 4 milions d’exemplars de l’insecte Cryptolaemus, el doble que fa un any, per reforçar la lluita contra la plaga del cotonet, segons ha avançat hui a Alzira, Vicent Dalmau, enginyer agrònom i cap del Servei de Sanitat Vegetal de la conselleria. També ha revetlat que en guany «s’han multiplicat per tres» els municipis col.laboradors en la xarxa d’insectaris.

Dalmau ha recomanat als agricultors assistents a la jornada de la Càtedra d’Innovació i Recerca Clau-IDEA celebrada a la Casa de la Cultura que cal airejar la copa dels arbres, també eliminar dels arbres els cítric danyats, dur endavant una estratègia per evitar l’accés de les formigues, junt a aplicar mesures higièniques que eviten la dispersió de la plaga a noves zones.

En la presentació d’esta sogna jornada han intervingut el director de la càtedra, Bernardo Pascual i l’alcal d’Alzira, Diego Gómez. La primera autoritat local ha recordat que l’Ajuntament, amb el suport de la cooperativa Alzicloop, ha promogut des de fa anys la lluita biològica en l’insectari municipal i s’ha mostrat partidari de «coordinar als agricultors de la Ribera» en esta lluita contra el cotonet i altres plagues.

Aquesta plaga s’ha convertit en els últims temps en una de les principals preocupacions per als citricultors riberencs i valencians.

En la jornada nomenada «Controldel cotonet als cítrics i al caqui» s’han produït les següents ponències:

Vicente Dalmau Sorli. Dr. Enginyer Agrònom. Cap del Servei de Sanitat Vegetal i Protecció Fitosanitària; Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació. Estratègies de control de pseudocóccids en cítrics.
Ángel Plata. PhD student in Entomology – Insect Ecology and Pest Management Science. Institut Valencià d’Investigacions Agràries (IVIA). Millora del control del cotonet en caqui.
Antonia Isabel Soto Sánchez. Enginyera Tècnica Agrícola; Dra. en Biologia. Professora Titular de la UPV, Dep. d’Ecosistemes Agroforestals. Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agronòmica i del Medi Natural. Aspectes d’importància per al maneig de mosques blanques: Dialeurodes citri.
José María Soler Feliu. Dr. Enginyer Agrònom. Market Development Bayer Iberia. Estratègies biotècniques sostenibles en el control de cotonet.
Mónica González. Dra. Enginyera Agrònoma. Desarrollo Agrobio. Estratègies de control biològic de cotxinillas.
Taula redona moderada per Alberto San Bautista. Dtor Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agronòmica i del Medi Natural UPV.