La Diputació destina 43.000€ als col.legis rurals de huit municipis riberencs

0
73
  • L’àrea de Polítiques contra la Despoblació aporta 305.000 euros a 51 ajuntaments i les mancomunitats del Rincón i Tierra del Vino, triplicant així les ajudes del programa Escola Rural del passat any
  • El programa subvenciona línies com a transport i menjadors escolars, aularis de 0 a 2 anys i activitats extraescolars

 

La Diputació de València destina enguany 36.000 euros a huit col·legis rurals de la Ribera, en el marc del programa Escola Rural que en el present exercici triplica la seua dotació i el nombre de localitats beneficiàries. A la Ribera Alta reben ajuda els centres escolars de huit municipis, amb un import global de 31.000 euros, mentre que a la Ribera Baixa se suma Llaurí, que té assignats 5.000 euros per al finançament d’aularis de 0 a 2 anys.

 

A la Ribera Alta; Sant Joanet rebrà 8.000 euros per a menjador i educació de 0 a 2 anys; Antella, Gavarda i Tous disposaran de 5.000 euros cada ajuntament per a subvencionar activitats en aules de 0 a 2 anys; i Senyera, Sellent i Cotes tenen assignats 3.000, 2.600 i 2.000 euros respectivament per a menjadors escolars.

 

La Diputació ha donat llum verda en una junta extraordinària a les ajudes per a escoles rurals en el present exercici, que ascendixen a 305.000 euros enfront dels 116.000 euros concedits l’any passat. L’àrea de Desenvolupament Rural i Polítiques contra la Despoblació que dirigix Ramiro Rivera multiplica per 2,7 l’import total de les ajudes, incrementa de 28 a 67 les sol·licituds concedides i arriba a 51 municipis i dos mancomunitats, enfront dels 21 ajuntaments i la mancomunitat que van ser subvencionats en l’anterior edició del programa Escola Rural.

 

Nova convocatòria

 

La convocatòria 2022-23 va ser presentada en març als responsables locals pel diputat Rivera, que va avançar un pressupost ampliable de 269.000 euros per a cobrir les quatre línies de subvenció existents, des de transport a menjadors escolars, passant per aularis d’educació infantil de 0 a 2 anys i activitats extraescolars en pobles o nuclis de població de menys de 300 habitants.

 

El responsable provincial de Desenvolupament Rural destaca “la novetat que suposa poder oferir activitats extraescolars en pobles que no tenen col·legis”, una línia de subvenció en la qual s’han concedit 17 sol·licituds enfront de les nou del passat curs, amb un import global de 82.000 euros enfront dels 40.000 destinats en 2021 a municipis que podien arribar als 1.500 habitants.

 

També duplica els paràmetres la línia d’ajuda a aularis infantils de 0 a 2 anys, malgrat rebre’s menys sol·licituds a causa de la cobertura que la Generalitat oferix al tram de 2 a 3 anys que en l’anterior edició subvencionava la Diputació. En xifres, la corporació provincial concedix en 2022 una vintena de sol·licituds amb una dotació de 94.000 euros, enfront de les nou peticions complides i els 45.000 euros de l’anterior exercici.

 

Transport i menjadors escolars

 

L’increment més significatiu es dona en les línies de transport i menjadors escolars, on la Diputació quadruplica les ajudes. En el cas concret del transport escolar, els beneficiaris del qual són ajuntaments amb Col·legis Rurals Agrupats (CRA) que donen servei a diversos pobles, o bé consistoris amb alumnat empadronat en el seu municipi que es desplaça a un centre escolar assignat en una altra localitat, s’han concedit set sol·licituds per un import global de 63.000 euros, enfront de les quatre concessions i els 16.000 euros de 2021.

 

Quant als menjadors escolars, l’ajuda dels quals poden sol·licitar ajuntaments de menys de 1.500 habitants i mancomunitats, s’han concedit 23 de les 25 sol·licituds presentades, enfront de les sis aprovades en el passat curs. La dotació econòmica passa dels 15.000 als 66.000 euros.