El projecte RIU ha enllestit més de 100 accions comunitàries a Alzira

0
29

Conclou el projecte RIU amb més de 100 accions comunitàries de salut dirigides a persones en situació de fragilitat social

  • L’onzena edició de RIU Alzira celebra la cloenda al Centre de Participació Ciutadana
  • Onze agents de salut han participat en esta acció sobre ús dels serveis de salut i programes, benestar emocional, prevenció del càncer i de la violència de gènere i salut reproductiva

El projecte RIU, impulsat per l’Area de Serveis Socials e Innovació Social de l’Ajuntament d’Alzira, el Centre de Salut Pública d’Alzira i l’Àrea de Desigultats en Salut de Fisabio-Salut Pública, ha conclòs la seua onzena edició.

 

En l’acte de cloenda, Diego Gómez, alcalde de l’Ajuntament d’Alzira, Gemma Alós, Regidora de Salut i José Añó, director del Centre de Salut Pública d’Alzira han fet entrega dels diplomes al grup d’agents de salut. A la jornada ha assistit l’equip de professionals del Centre de Participació Ciutadana i professionals del Centre de Salut Pública d’Alzira que formen part de la xarxa intersectorial que recolza el projecte.

 

En esta edició s’han dut a terme més de 100 accions comunitàries com els punts d’informació a peu de carrer, tallers sobre diferents temes de salut i converses de promoció de salut i accés a serveis i programes. La formació ha suposat la capacitació d’onze persones de diferents procedències culturals, nou dones i dos hòmens, com a agents de salut. La figura de l’agent de salut tracta de donar eines a les persones perquè puguen promoure hàbits saludables i orientar en matèria de salut la gent del seu entorn.

L’equip que impulsa el projecte RIU està encapçalat per Joan Paredes, Dory Aviñó i Elena Resurreción, que han explicat que s’ha constatat en la població un augment del nombre de persones amb trastorns mentals arran de la pandèmia de la COVID-19. Per aquest motiu, en esta edició s’ha inclòs el benestar emocional i la salut mental entre les temàtiques del curs perquè la població puga identificar el que necessita i a quins recursos sanitaris pot accedir.

 

Els punts informatius a peu de carrer han informat a la població sobre assumptes com l’ús racional d’urgències i medicaments o prevenció del càncer. Accions que han aplegat a 172 persones (122 dones i 50 homes) de diferents realitats socioculturals.

 

D’altra banda, s’han desenvolupat 10 tallers en castellà, àrab i francès sobre temàtiques que han girat al voltant dels serveis de salut i les ajudes sanitàries, el benestar emocional i salut mental, la prevenció del càncer i els programes de cribat i la salut reproductiva. Les persones participants han sigut majoritàriament dones de diferents cultures.

 

Per últim, el tercer pilar de les accions de RIU han estat les converses sobre promoció de salut. En aquesta edició se n’han realitzat 97, sobre l’accés als serveis de salut, la salut mental, la prevenció del càncer o la violència de gènere, entre altres temes.