Una mutilació educativa i cultural inexplicable / Arnau Bataller

0
280

Suposa suprimir el Batxillerat de Música i Arts Escèniques en l’IES JM Parra

He sabut que la Conselleria d’Educació ha decidit suprimir el Batxillerat de Música i Arts Escèniques en el meu Institut, el JM Parra d’Alzira, i m’ha causat una gran preocupació i tristesa i, modestament, demane a qui corresponga que evite aquesta mutilació educativa i cultural.

Quan jo hi vaig estudiar no existia la modalitat i molts dels músics de la meua generació optaven per fer el batxillerat per la nit, en els pocs instituts, com el Parra, que l’oferien. Però els suposava un gran esforç, una càrrega doble, perquè havien de fer compatible l’institut i els seus estudis en el conservatori, que era el que per ells era prioritari. Per això va ser una gran alegria i va ser considerat un gran encert pel món dels músics quan es va oferir la possibilitat d’estudiar un batxillerat específic. Pel que sé,  a la gent que volia fer una carrera relacionada amb les arts escèniques encara els feia un paper més important perquè els preparava per a l’accés a l’Escola o Conservatori d’Art Dramàtic, preparació que fins aleshores no oferia cap centre d’estudis oficial i que cadascú solucionava com podia.

Em consta que durant catorze anys el Batxillerat de Música i Arts Escèniques ha funcionat perfectament i té el professorat adient i l’alumnat suficient, a més de l’experiència i les infraestructures (el seu saló d’actes és dels millors que s’hi pot trobar en un centre de Secundària públic), per tant resulta fora de tota lògica suprimir-lo. A més, els catorze anys del batxillerat i tots els professionals de la música i les arts escèniques que s’hi han format es sustenten en una tradició que seria imperdonable malbaratar. Com a mínim, arranca del curs 75-76 a partir del qual les activitats i les produccions del Parra no han parat i s’ha fet teatre d’institut per a molts altres instituts i altres entitats.

Només afegir a la llista de “teatrers” il·lustres com Àlex Gadea, Iolanda Muñoz o Ona Nua, a Carles Sanjaime i Cristina Soler, que es van iniciar com actors en el Parra, Carles Alberola que es va decidir per estudiar art dramàtic en veure una obra en el nostre institut o Joan Amèric, que abans de cantautor també va fer d’actor en un muntatge del grup teatral del nostre centre.

Per tot això i moltes altres raons considere que l’administració valenciana no pot suprimir la modalitat de Batxillerat de Música i Arts Escèniques en l’IES JM Parra.

Arnau Bataller Carreño / Compositor i professor titular de l’ESMUC (Escola Superior de Música de Catalunya)