Alzira posa en marxa el voluntariat ambiental

0
151

En prevenció d’incendis forestals campanya 2022

  • La participació inclou formació, dietes i assegurança
  • Cal fer inscripció prèvia

 

Per quart any consecutiu l’Ajuntament d’Alzira conjuntament amb Interpreta Natura, enceten este programa de voluntariat ambiental  amb l’objectiu de detectar i previndre incendis forestals durant el període estival al nostre terme municipal.

 

Amb l’arribada de l’estiu entrem en l’època de major risc d’incendis forestals i és per això que cal intensificar la vigilància de les nostres muntanyes. El voluntariat es un col·lectiu fonamental per tal de poder complementar les tasques de prevenció i vigilància que s’exerceixen des de les administracions públiques. Es per això, que un any més es promou el voluntariat ambiental en prevenció d’incendis forestals durant els mesos de juliol, agost i part de setembre, mitjançant la formació de voluntaris, la vigilància ambiental, la neteja de residus en les nostres muntanyes i el reg de zones reforestades.

 

Els voluntaris que participen rebran equipament i formació en prevenció d’incendis i a més formaran part d’una xarxa de voluntaris supramunicipal, ja que la relació amb els voluntariats en prevenció d’incendis dels municipis veïns és de gran importància per a maximitzar l’eficàcia de les tasques de vigilància pel fet que augmenta la capacitat de resposta dels mitjans d’extinció.

 

L’assistència s’adapta a la disponibilitat dels participants i cada dia el coordinador, formarà 1 grup de 4 o 5 persones que cobrirà una ruta diferent prèviament planificada.

“Ja fa una anys que portem a terme estes campanyes de voluntariat ambiental que han resultat ser exitoses per a reforçar les tasques de les brigades. L’efectivitat de la prevenció depèn de la participació i organització dels voluntaris, per això animem als possibles interessats a inscriure’s per a poder tindre una bossa de voluntaris disponibles que garantisca una vigilància constant i continuada” ha explicat el regidor de l’àrea, Pep Carreres.

Prevenció d’incendis

Amb una tasca complementària als grups professionals de prevenció d’incendis, el voluntariat és una gran ajuda per afrontar la campanya de prevenció i vigilància d’incendis forestals amb certes garanties, de fet, en passades edicions van arribar a avisar o verificar 26 conats de foc al terme municipal. “Esta feina no substituix la de ninguna persona, es tracta de tindre més ulls a la muntanya, de manera que puguem donar una resposta ràpida”, tal i com explica Jose Luis Alemany, responsable d’Interpreta Natura que porta a terme la coordinació del voluntariat.

 

“El bon treball dels últims anys ha ajudat moltíssim a dissuadir piròmans i a alertar de conats d’incendis. Gràcies als avisos primerencs han pogut ser controlats en els primers 20 minuts, evitant danys catastròfics per a les nostres muntanyes. Agraïm profundament la seua dedicació altruista, que ens ajuda a complementar les tasques de vigilància que realitzem les administracions públiques” afig Carreres.

 

Els interessats a participar han de registrar-se en el formulari web https://interpretayeduca.com/inscripcio/ . Dins del voluntariat, els participants reben les dietes corresponents a esmorzar i dinar, assegurança de responsabilitat civil i accidents, EPIs, certificat de participació i jornades formatives.

 

Els objectius fonamentals d’este any són continuar enfortint el col·lectiu del voluntariat ambiental com a peça clau dins de les polítiques municipals en prevenció d’incendis forestals i estendre la seua zona d’afecció a tota la cadena muntanyosa que comença a les valls alzirenyes de la Murta, de la Casella i d’Aigües Vives.

Més informació a mediambient@alzira.es o al 96 245 92 69.