Tulell, 12 anys de ciment, asfalt i males herbes a Alzira

0
541
Els matolls i males herbes abunden a les rodalies dels centres educatius

El sector Tulell d’Alzira és un megaprojecte d’urbanització dels anys 70 que no es va materialitzar fins al mes de març de 2010 després de quatre anys i mig d’obres en una superfície de 422.000 m2, paral.lela al riu Xúquer i en la seua zona d’influència. La propietat d’esta àrea rústica molt dividida dificultà l’acord entre els titulars amb centenars de reunions durant més de 30 anys.

Una UTE formada per les empreses Llanera i Elecnor fou l’encarregada de la urbanització de Tulell que consta bàsicament d’un bulevar pròxim al miler de metres de llargària i de 45 m d’amplària. El projecte contempla la construcció d’edificis de 12 altures i de 9 torres de vivendes de 25 altures, amb capacitat per albergar més de 15.000 residents. Cal dir al respecte que Alzira arribà en 1982 als 40.000 habitants i que 40 anys després apenes ronda els 45.000.

L’enorme retard d’esta urbanització, construïda en una zona molt inundable per la proximitat del Xúquer, complicà el seu desenvolupament, en perdre l’oportunitat de la gran bombolla urbanística nacional, i estar culminada coincidint amb la greu i prolongada crisi econòmica de 2008.

Així, 12 anys després de culminada la urbanització tan sols s’han construït tres edficis de 12 altures, l’últim d’ells es troba completament deshabitat. El més positiu és la zona dotacional de 120.000 m2 que va guanyar l’Ajuntament, amb una ampla àrea educativa formada per l’Escola Infantil Tulell, el Ceip Tirant lo Blanc, l’IES Murta, el centre educatiu Xúquer i el campus de la Universitat Catòlica.

També d’una zona verda de 45.000 m2 que s’ha vist, malauradament, amplament incrementada, pels matolls, plantes i males herbes que proliferen en les nombroses parcel.les pendents de construir.

La problemàtica econòmica provocà la fallida de la pràctica totalitat de les empreses de la construcció i que les parcel.les acabaren en poder de les entitats bancàries que son ara les seues propietàries.

Ordres d’execució als bancs

Esta titularitat dificulta, en gran manera, la neteja dels abundants brosseguerals que es formen en estos solars abandonats, la majoria sense vallar. Així l’Ajuntament es veu obligat cada vegada que creixen les males herbes, a cursar ordres d’execució a cada banc propietari. En els casos que les entitats financeres no els netegen, cosa prou freqüent, és quant «procedim a l’execució susidiària», segons la regidora d’Obres Públiques, Sara Garés. Un procés burocràtic que sol allargar-se durant «uns dos mesos», segons esta regidoria.

Els pares i mares dels alumnes de l’àrea educativa de Tulell, protesten, sovint, la brutícia que prolifera als voltants dels col.legis i instituts de la zona. Les abundants pluges de l’inici de la primavera amb l’increment de les temperatures i les hores solars han contribuït a l’augment dels brosseguerals durant les últimes setmanes.

En els últims dies s’han netejat algunes parcel.les però les mes pròximes als centres educatius estan encara quasi totes brutes.

Riberaexpress