El Scooter Club Algemesí domina per clubs el 60 Descens del Xúquer

0
354

El 60 Descens del Xúquer corona a sus vencedores

  • La prova ha reunit 335 participants en les seues modalitats esportiva i popular
  • Estefanía Fernánez González i David Flecha es fan amb la victòria en K2 mixt, i Jonathan Cantarero i
  • Marcos Climent repeteixen triomf en K2 masculí
  • María Martínez i Marc Martínez vencen en K1 femení i masculí, respectivament
  • Scooter Club d’Algemesí domina en la classificació de clubs amb quatre victòries

Fotos: Jose Jordan / José Miguel Fernández

 5 de juny de 2022.
El Descens del Xúquer coronava avui als vencedors de la seua 60 edició, després de dues jornades de competició que han reunit 185 piragüistes en la seua modalitat esportiva i més 150 aficionats en els dos descensos populars. El Consorci de la Ribera recuperava en 2021 l’emblemàtica “Davallada del Xúquer” creada en 1961, apostant per promocionar la pràctica esportiva del piragüisme i posicionar el riu Xúquer i tota la comarca com a destí de turisme actiu.

La modalitat competitiva del Descens del Xúquer ha reunit aquest cap de setmana a alguns dels millors palistes del territori nacional, que han pogut conèixer de primera mà les aigües valencianes al llarg de tres proves en diferents trams del riu. El dissabte completaven un recorregut de 9 km entre Sumcàrcer i Antella al matí, i de 13 km a la vesprada, amb eixida i arribada a Algemesí, passant per Polinyà del Xúquer.

Avui diumenge, el Club de Piragüisme de Sueca ha sigut l’escenari de l’última prova competitiva, un recorregut de 10 km en sentit descendent, amb quatre voltes i dos “porteos”, que ha coincidit amb el campionat de la Lliga de l’Est de Marató de la Federació de Piragüisme de la Comunitat Valenciana.

La prova de marató té una alta exigència, ja que es tracta d’un recorregut de llarga distància realitzant “porteos” en els quals l’equip corre carregant amb l’embarcació i la pala durant diversos metres en cada volta.

Una prova exigent
L’extremenya Estefanía Fernánez González, coronada amb el títol mundial en K1 5000 m fa tan sols una setmana, ha participat per primera vegada en el Descens del Xúquer, en la modalitat K2 al costat del seu company David Flecha, alçant-se amb la victòria en la seua categoria.

“És una competició espectacular. És la primera vegada que competisc en aquest format amb tres etapes. L’ambient i l’organització són de deu, estem molt contents i repetirem”, comentava la piragüista del CP Iuxtanam de Mèrida, que aspira a competir en els Jocs Olímpics de París 2024.

“En una prova de llarga distància com aquesta tens una mica més de marge de millora si fas una mala eixida o comets un error. És una prova molt més llarga en la qual entra en joc la resistència, la capacitat aeròbica i la força mental”, comentava Fernández.

En K2 masculí, els vencedors han sigut la parella del Club de Piragüisme de Silla formada per Jonathan Cantarero i Marcos Climent, que repeteixen la victòria reeixida en l’última edició del Descens. “Ha estat molt renyit i hem gaudit molt. Repetirem”, asseguraven els campions. El seu company de club, Santiago Sánchez, s’emportava a Silla la medalla d’or en C1.

Els cullerencs Roberto Kymantas i Bryan Liuolia han sigut els vencedors en la categoria cadet K2, i del Blanca Club de Piragüisme es feia amb l’or Rakel Pérez, en categoria femenina juvenil C1, mentre que en C2 ho feien Julián Serrano i Javier Lobillo, del Club Escuela de Piragüismo de Aranjuez.

El Scooter Club d’Algemesí, un dels amfitrions del Descens del Xúquer ha aportat un bon nombre de participants, que han ocupat diversos llocs de podi. Els germans Marc i María Martínez Koshytska s’han alçat amb el triomfs en les categories K1 masculí i K1 femení, respectivament, mentre que Carlos Moreno es proclamava campió K1 sènior masculí, revalidant la victòria de l’última edició, i Izan Aliaga era el vencedor juvenil en aquesta mateixa modalitat.

Per a Marc Martínez, actual campió d’Espanya de Marató, i vencedor absolut en K1, la primera etapa de la prova, entre Sumacàrcer i Antella, va ser sorprenent, “un descens amb ràpids i rabions, molt divertit”.

Així, el Scooter Club d’Algemesí es feia amb un contundent triomf en la classificació per equips amb un total de 168 punts, seguit del Club Piragüisme de Silla, amb 81 punts i el Club de Piragüisme Iutxanam de Mèrida.

En la categoria de veterans, s’han fet amb la victòria Juan Carlos López dels Tritones del Pisuerga (categoria F K1), Ángel Cano del Blanca Club de Piragüismo (E K1), Rafael Herrera i Luis Chacón del Sicoris Club (masculí E K2), Òscar Juanes, també del Sicoris Club (D K1), José Ramón Redondo, del Scooter Club d’Algemesí (C K1), Pablo Zamora, del Club de Piragüismo Les Grajas (B K1), Jóse Alfaro, del Club Escola de Piragüismo de Aranjuez (A K1), i Vicente Tortajada i Jacob Lozano (veterà A K2).

Més de cent participants en el descens popular
La localitat d’Alzira era avui el punt de partida del segon descens popular, que ha reunit a més d’un centenar d’aficionats desitjosos de completar els 5 km proposats fins a la veïna localitat d’Algemesí, a bord de caiacs.

“Aquest és un cap de setmana per a reivindicar el riu. Recuperem el riu per a la ciutat i per a la comarca, el riu que ens dona vida. Hem de baixar al riu i conviure amb ell”, comentava Diego Gómez i Garcia, alcalde d’Alzira durant l’eixida de la prova.

El Descens del Xúquer està organitzat pel Consorci de la Ribera, la Federació de Piragüisme de la Comunitat Valenciana, els clubs Scooter Club d’Algemesí, Club de Piragüisme Sueca, Penya Piragüista d’Antella i Club de Piragüisme l’Almenara de Sumacàrcer i els municipis d’Alzira, Algemesí, Sueca, Albalat de la Ribera, Polinyà, Riola, Antella i Sumacàrcer, amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana i València Turisme i el suport de Caixa Popular.

“En 2021 ens vam marcar l’objectiu de recuperar el Descens del Xúquer, que vol situar el riu en el centre del nostre territori i donar-lo a conèixer com un element dinamitzador del turisme, l’esport i la societat. A la Ribera es pot trobar patrimoni, clima, facilitat per a fer turisme actiu i gastronomia, i a més dins de la mateixa comarca i a poca distància es poden practicar activitats d’interior i anar a la platja”, destacava el president del Consorci de la Ribera, Òscar Navarro.

Més informació: https://riberaturisme.es/descens-del-xuquer/