Les campanes de Benimodo compten amb un llenguatge sonor propi

0
76
Rafael López Andrada

La música de les campanes de Benimodo ja són literatura

L’autor local Rafael López Andrada reflexiona i analitza, a ‘El llenguatge sonor de les campanes de Benimodo’, el paper d’aquest element patrimonial per a la vida social, festiva i religiosa.

 

Obrir la finestra i escoltar les campanes anunciant una festa, una celebració religiosa i, inclús, una defunció. Este fet, que és un clàssic de la cultura valenciana, recull més importància, si cap, a Benimodo. El municipi de la Ribera compta amb un llenguatge sonor propi gràcies a la singularitat de les campanes, tres d’elles datades del segle XVIII i una altra d’elles de més recent creació.

A la nova obra de Reclam Editorial, ‘El llenguatge sonor de les campanes de Benimodo’, un del seus veïns com Rafael López Andrada expressa les seues inquietuds, a la vegada que analitza la seua gran varietat de tocs i repics i l’evolució històrica. A l’obra es menciona, també, el paper dels campaners que, durant molts anys han marcat el ritme del poble. Ja siga per anunciar celebracions litúrgiques, dies de festa, el toc de l’hora o les defuncions. Una tradició que ha perdurat al poble més enllà de l’avanç de les noves tecnologies.

L’autor del llibre, Rafael López, destaca la inquietud que sempre ha despertat en ell la torre campanar: “Com jo, tots els benimodins i benimodines sentim una estima especial per les nostres campanes. És una senya d’identitat molt potent del poble, que tires en falta quan estàs lluny i, a més, si no les tens, perds un poc la noció de la tradició local i les arrels del poble que t’ha vist nàixer. És molt important la seua conservació i la garantia que, durant molts anys més, continuen transmetent el seu especial llenguatge sonor i marcant el ritme de vida del poble”.

El llibre ja està disponible a totes les llibreries i a la pàgina web de Reclam Editorial: https://reclameditorial.com/llibre/el-llenguatge-sonor-de-les-campanes-de-benimodo/