Tanca Casa Córdova en Alzira en jubilar-se el titular del negoci José Luis Andrés

0
2253
José Luis amb la placa de reconeiximent pels seus 60 anys de treball
La seua família li ha rendit un sentit homenatge

La mítica botiga d’ultramarinos Casa Córdova d’Alzira després d’alimentar els alzirenys durant 86 anys, donat que el seu titular, José Luis Andrés, ha decidit jubilar-se, definitivament, la pròxima setmana als seus 72 anys.

La seua família, filles, gendres, nets i algun aque altre amic, es presentaren este dissabte, per sorpresa, en la tenda per entregar-li una placa que recorda els 60 anys d’Andrés al capdavant del negoci en el que va entrar a treballar quan només tenia 13 anys.

L’establiment va ser fundat per Ramón Córdova al carrer Sant Vicent Ferrer l’any 1936, tenint els pernils com l’especialitat de la casa que ha gaudit d’un gran prestigi en el sector. El menut José Luis va entrar a treballar l’estiu de l’any 1962 «fugint dels mestres franquistes que eren un autèntic suplici» i de l’escola Grup José Antonio de Carcaixent (actual Víctor Oroval) «on anava atemorit perquè era per a mi com una presó».

Ramón i la seua dona Amparo «foren els meus mestres i quasi també els meus pares», assegura José Luis. Fa ja 40 anys que el fundador es jubilà «i em passà la botiga, pràcticament, un regal perquè em volien molt». Posteriorment la pantanada de Tous va omplir de fang, fins el sostre, la reconeguda tenda d’ultramarins; «jo no podia obrir, però Ramón em va donar diners per recuperar-la i em digué que tenia que alçar la persiana per a Nadal».

Els pernils, el pilar de la tenda

El pilar de Córdova «han sigut sempre els pernils de Teruel, de Granada i Montánchez junt l’ibèric de Guijuelo», manifesta Andrés a Riberaexpress que reconeix que la seua clientela «comprà bàsicament pernil, formatge i sobrasada de Mallorca, sempre amb primeres marques». La seua política heretada de Ramón ha estat «oferir sempre un bon producte, assequible i de bona qualitat».

Però des de l’inici d’este segle fins ara «no han parat de baixar les vendes, encara que poc a poc», tot i que «si tinguera ara 50 anys continuaria treballant» advertix envoltat per la seua família que ha preparat una bona picada per celebrar la jubilació del famós botiguer.

No ha volgut ficar l’anunci de «Es traspassa perquè seria un fracàs encara que no hi ha ningú que s’ha interesat perquè els ultramarins i el xicotet comerç no tenen futur» vaticina sense perdre el seu característic somriure.

José Luis Andrés ja té clar com gaudirà de la ben guanyada jubilació, «cantant en la coral de Carcaixent, aprenent solfeig, fent de moter i buscant una novia ben bonica» en ser viduo.

Els seus fills, José Luis i Carmina, han preferit la informàtica i la fisioteràpia a seguir en el negoci i Andrés, amb el seu bon sentit de l’humor acomiada l’entrevista revelant; «ells s’envingueren a viure a Alzira i a mi m’han deixat tot sol a Carcaixent».

L’Ajuntament d’Alzira li lliurà l’any 2014 la insígnia d’or de la ciutat reconeguent la seua important tasca emprenedora. La pròxima setmana baixarà la persiana per sempre de Casa Córdova una tenda de referència en Alzira durant els últims 86 anys.

Riberaexpress