Sona de nou la música d’orgue a Alzira més d’un segle després

0
299

Més d’un segle després ha tornat a sonar la música d’orgue a Alzira, concretament ha sigut hui a la parròquia Verge del Lluch, amb el concert protagonitzat esta vesprada pel professor d’òrgan del Conservatori Professional de Música de València, Josep Vicent Giner. El Nunci del Papa a Sudan i Eritrea monsenyor Luis Miguel Muñoz Càrdaba ha presidit la benedicció.

La última vegada que sonà un orgue a Alzira, a la parròquia de Santa Caterina, data de «finals del segle XIX o principis del XX i va estar a càrrec de l’organista José Silvestre Ferragut«, segons l’escriptor alzireny Vicent Alonso, autor del llibre Aproximació a la Música Polifònica a Alzira».

La seua instal.lació ha sigut possible gràcies al treball del prestigiòs mestre organer del Fondó de les Neus, Luis Miguel Rico i especialment a l’interés mostrat per pàrroc de la Verge del Lluch, José Tomás Sala que Alzira tornara a escoltar música d’orgue. Viatjà en el seu dia a Bèlgica en assabentar-se que es tancava l’esglèsia d’una urbanització vinguda a menys i on trobà mig amagat un antic orgue amb moltíssims tubs que és l’únic que pogueren aprofitar. Adquiriren la resta d’elements i completaren este històric instrument d’un moderat cost que fan front els feligresos amb els seus donatius.

El nou orgue alzireny compta amb 508 tubs i amb unes mesures de 3,50 metres d’alt, 2,50 d’ample i 1,50 de profunditat.

A més d’un teclat manual de 54 notes, i un teclat de 30 notes, tots dos de tracció mecànica. L’òrgan s’ha col·locat just, a l’entrada del temple tot just damunt de la porta en un balcó construït per poder albergar-lo.

D’esta forma més de 100 anys després la parròquia de la Verge del Lluch, patrona d’Alzira, recupera una tradició perdurda, fa més de 100 anys que s’escoltava habitualment a l’esglèsia de Santa Caterina.