Els socialistes de la Ribera contra el transvase del Xúquer a Almeria

0
61

Des dels Socialistes de La Ribera volem fer una crida a la defensa del nostre riu Xúquer. Com hem pogut conéixer es vol iniciar un transvase d’aigua de la Séquia Reial del Xúquer en favor de la societat Aguas de Almeria, S.A. Es tracta d’enviar 10 hm3 anuals durant cinc anys, el que suposaria una pèrdua total d’aigua de 50 hm3. Un transvasament en tota regla. L’aigua es vendria a raó d’uns 0’30 euros el metre cúbic. El que proporcionaria prop de 3 milions d’euros a l’any a la Séquia Reial del Xúquer. Un total de 15 milions en els cinc anys.

El riu Xúquer és el riu valencià per excel·lència, el cor de l’aigua per a la majoria dels valencians. Ha alimentat una agricultura llegendària de tarongers, arrossars i hortes. El nostre riu alimenta l’Albufera, dona de beure a la ciutat de València, a la seua àrea metropolitana i a la ciutat de Sagunt. Rega les terres de la Ribera i, des dels anys 70, a través del Canal Xúquer-Túria, es reguen altres comarques valencianes.

 

Però el Xúquer també és un riu sobreexplotat. Cal recordar que a partir dels anys vuitanta les extraccions salvatges de l’aqüífer de la Manxa Oriental li ha restat aigua. També el transvasament al Vinalopó, que gràcies a la pressió dels riberencs va canviar el punt de pressa al final del riu, a l’assut de la Marquesa, i va condicionar que els transvasaments foren a sobrants del riu, reduint molt els impactes sobre el riu i garantint el subministrament d’aigua per als regadius tradicionals de la Ribera.

Des de Socialistes de la Ribera volem denunciar que els 10 hm3 anuals que s’estan negociant no es destinaran a regar els nostres camps de taronger ni els arrossars. És important donar a conéixer que segons el Pla Hidrològic, el sistema Xúquer té en l’actualitat un dèficit de 250 hm3/any per atendre drets d’aigua, sense sumar les pèrdues derivades del canvi climàtic.

Des de Socialistes de la Ribera volem exigir al Ministeri de Transició Ecològica i de Repte Demogràfic, a la Direcció General de l’Aigua depenent d’eixe Ministeri i a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer que no autoritze cap cessió de drets d’aigua de les assignacions per als regadius tradicionals de la Séquia Reial del Xúquer cap Almeria ni per a cap altra finalitat que no siga la del reg agrícola. També sol·licitem al Consell de la Generalitat Valenciana que s’opose fermament a este transvase d’aigua del Xúquer des de la presa d’Alarcó, cap a Almeria.

 

 

Paco Martí Furió

Secretari d’Aigua i Producte de Proximitat

PSPV-PSOE Ribera Alta