Poemes de l’alzireny Ibn Jafadja en el concert de Carles Dènia al Gran Teatre

0
315

El poeta alzireny Ibn Khafaja protagonitza l’espectacle musical de Carles Dènia

El músic Carles Dénia porta el seu renovat espectacle “El paradís de les paraules” al Gran Teatre d’Alzira este dissabte, 21 de maig, a les 20 hores, dins la programació especial pel nomenament de la ciutat com a Capital Cultural de 2022 i per la celebració del centenari del teatre.
El disc “El paradís de les paraules” va sorprendre la crítica i el públic en tractar-se d’un treball delicadíssim i colpidor, en què Dénia posa veu i música als exquisits versos (adaptats de l’àrab al valencià per Josep Piera) dels poetes que van viure en Xarq Al-Andalus, en els actuals territoris valencians.

El poeta alzireny Ibn Jafadja (Alzira, 1058–1139) protagonitza gran part de l’espectacles atés que Carles Dénia va triar molts dels seus poemes com a lletra de les cançons.

Ibn Jafadja destacà per la seua forma de barrejar la natura amb l’amor i la vida, però també amb la nostàlgia dels temps passats, dels paradisos perduts, i va exerceix una forta influència en la poesia posterior. L’amor, els amics, el vi, la natura, el paisatge i els jardins (per això era conegut amb el sobrenom ’El jardiner), són els temes principals de la seua obra.
Ibn Jafadja, Ibn Al-Abbar, Al-Russafí… són poetes “valencians” dels segles IX-XIII, clàssics de la literatura que encara s’estudien en els països de llengua àrab. Podriem dir que són els nostres clàssics abans dels nostres clàssics (March, Martorell, Roiç de Corella, Isabel de Villena…) i que el públic quasi desconeix.
Formen part de la historia del nostre territori, d’una cultura que va ser “nostra” i que hem oblidat. Dénia reviu aquell paradís perdut amb música que abasta del jazz a les músiques tradicionals en un espectacle ple de sensibilitat i de passió que commou l’espectador. L’obra va obtindre nombrosos guardons, com ara el de Millor Disc Folk (Revista Sons de la Mediterrània), Premi Ovidi al Millor Disc, Premi Ovidi als Millors Arranjaments i ha estat inclòs en la llista dels millors discs de la dècada 2010-2020 per la revista Enderrock.
Carles Dénia s’acompanya de Dario Barroso (guitarres, llaüt i cors), Aleix Tobias (percussions i cors),
Guillem Aguilar (baix, mandola, pandero i cors) i Carlos Montfort (violí i cors). L’espectacle ha estat interpretat en molt poques ocasions en els escenaris, una joia encara per descobrir que poques ciutats han tingut el privilegi de veure i escoltar en directe. Alguns dels seus temes com ara “Si de vora meu un dia” o “Deixeu-vos de retraure’m les passions” s’han convertit en corejats himnes que han sigut versionejats per altres artistes.
El Paradís de les paraules és juntament amb Cant Espiritual el projecte més personal, premiat i reconegut de l’artista de Gandia.
Alguns crítics han dit:
“El paradís dels paraules és el nostre Sgt. Pepper’s”
“No hi ha escapatòria possible davant la bellesa d’un treball tan imponent, mercurial i salvatgement lliure”
“El resultat és un so extraordinari pròxim a la perfecció”