El MUMA d’Alzira incorpora les portes originals del Monestir de la Murta

0
246

Unes portes de grans dimensions 3’30 m d’alt per 2’20 m d’ample que deurien pertànyer, pels diferents elements que conserva, a la porteria del monestir, si bé anteriorment es valora que podrien correspondre a l’hostatgeria.

 

Estan constituïdes per una fulla gran que s’obria a un costat per a donar pas ample al recinte. En el centre inferior d’ella un portella per al pas individual de persones. Conserva per la part de darrere alguns dels ferratges originals i per davant els claus que, a manera de flors, la decoraven i la reforçaven. Xicotetes finestres que a manera d’espitlleres o bústies servien per aguaitar i atendre als visitants i en el cas d’un rètol de porcellana, que ha perdut la grafia, es podia llegir Limosna, ja que es dedicava a donar almoina als pelegrins. Dits elements són els que la caracteritzen per a ubicar-la en la torre que feia de porteria.

 

Amb l’abandonament i l’espoli del monestir, van ser trasllades, segurament a finals del segle XIX o principis del XX, a la planta inferior de la Torre dels Coloms, sofrint allí les inclemències del temps. En l’any 2003, en el transcurs de les excavacions arqueològiques, es va constatar el seu valor i, en el 2007, es van recuperar pel museu, sent  traslladades al taller de Manolo Magraner on es van netejar i guardar provisionalment, fins que es van retornar al MUMA per a procedir a la seua restauració. Després dels treballs de desinfecció, neteja i consolidació, duts a terme per la restauradora del museu, Mónica Ibáñez, s’ha procedit a la seua museïtzació en la Sala d’Enrique Núñez, on es mostren diferents elements procedents del monestir, com la Creu d’Alfardons; la col·lecció d’aquarel·les de 1846; el plafó ceràmic de la Mare de Déu de la Murta, procedent de l’Hort de les Madrilenyes; diferents restes arqueològics recuperats en les excavacions, coms les claus de les voltes de la Sagristia, motlures amb motius decoratius i altres peces ceràmiques, destacant una escudella amb l’escut de l’ordre jerònima i de la família dels Vich, un taulell policromat amb l’emblema d’este llinatge; així com un recipient amb una advocació mariana al·lusiva a  Nostra Senyora de la Murta.

 

«Al llarg d’este mes de maig, es celebraran diferents actes culturals, amb motiu de la celebració del Dia Internacional dels Museus, iuna de les propostes que llancem des de la Regidoria de Patrimoni és visitar la museïtzació d’esta valuosa peça. Un pas més en la recuperació del nostre Patrimoni», segons ha declarat Isabel Aguilar, regidora encarregada de l’àrea de Patrimoni Històric de l’Ajuntament d’Alzira.