Planten 200 espècies mediterrànies en la Xopera d’Algemesí

0
159

Prop d’un centenar de persones col·laboren en la conservació i millora del riu Xúquer

 

Veïns i veïnes d’Algemesí participaren, recentment, en una nova restauració de la vegetació fluvial del Xúquer, prop de la seua confluència amb el riu Magre. L’activitat ha suposat la plantació de 200 exemplars d’espècies mediterrànies, com ara aladres, salzes, llentiscles, baladerns o alborcers en una jornada acompanyada també per instal·lacions multiaventura per a públic infantil.

 

Les restauracions participatives a Algemesí van començar fa uns anys de la mà de la Regidoria de Transició Ecològica i Medi Ambient, en col·laboració amb la Fundació Limne i l’Espai Jove, com a complement divulgatiu de les tasques de gestió dels rius. Des de llavors, s’ha convertit en una tradició local que pretén implicar la ciutadania en la recuperació de la vegetació fluvial.

 

Enguany s’havia hagut de suspendre el Dia Internacional dels Rius com a conseqüència de la pluja i de l’elevat nivell de les aigües en el Magre. En esta ocasió l’oratge va acompanyar i, abans de la plantació,  els participants van rebre informació sobre els enormes beneficis que aporta la vegetació de ribera: evita l’erosió, retira contaminants de l’aigua, absorbeix CO2, ajuda a laminar les inundacions, certes plantes augmenten el contingut d’oxigen dissolt de l’aigua i són refugi de fauna i aporten biodiversitat i riquesa paisatgística.

 

És per això que des de la Regidoria de Medi Ambient es treballa, des de fa anys, per la millora dels espais fluvials d’Algemesí, sovint en coordinació amb altres administracions, com la Confederació Hidrogràfica, la Conselleria o la Diputació. Eixes intervencions pretenen contribuir al control de la canya, una planta asiàtica considerada com una de les 100 espècies invasores més perjudicials del món, alhora que se substitueix per plantes autòctones.

 

Al final de l’activitat, l’Ajuntament va oferir als participants un refrigeri i els regalà uns punts de lectura i làmines a color sobre flora mediterrània. El regidor de Transició Ecològica i Medi Ambient, Àngel Ferrer, ha destacat que “l’esforç conjunt d’entitats conservacionistes com Limne i les administracions públiques genera un escenari molt positiu i favorable per a la conservació i millora dels nostres ecosistemes fluvials, tan deteriorats històricament com el riu Magre i el Xúquer.”

 

 

Cerca de un centenar de personas colaboran en la conservación y mejora del río Xúquer

Algemesí, 3/04/22.- El pasado 24 de abril, vecinos y vecinas de Algemesí participaron en una nueva restauración de la vegetación fluvial del Xúquer, cerca de su confluencia con el río Magre. La actividad ha supuesto la plantación de 200 ejemplares de especies mediterráneas, como por ejemplo sauces, lentiscos, adelfas, aladiernos o madroñeras en una jornada acompañada también por instalaciones multiaventura para público infantil.

Las restauraciones participativas en Algemesí empezaron hace unos años de la mano de la Concejalía de Transición Ecológica y Medio Ambiente, en colaboración con la Fundación Limne y el Espacio Joven, como complemento divulgativo de las tareas de gestión de los ríos. Desde entonces, se ha convertido en una tradición local que pretende implicar la ciudadanía en la recuperación de la vegetación fluvial.

Este año se había tenido que suspender el Día Internacional de los Ríos como consecuencia de la lluvia y del elevado nivel de las aguas en el Magre. En esta ocasión el tiempo acompañó y, antes de la plantación, los participantes recibieron información sobre los enormes beneficios que aporta la vegetación de ribera: evita la erosión, retira contaminantes del agua, absorbe CO₂, ayuda a laminar las inundaciones, ciertas plantas aumentan el contenido de oxígeno disuelto del agua y son refugio de fauna y aportan biodiversidad y riqueza paisajística.

Es por eso que desde la Concejalía de Medio Ambiente se trabaja, desde hace años, por la mejora de los espacios fluviales de Algemesí, a menudo en coordinación con otras administraciones, como la Confederación Hidrográfica, la Consellería o la Diputación. Esas intervenciones pretenden contribuir al control de la caña, una planta asiática considerada como una de las 100 especies invasoras más perjudiciales del mundo, a la vez que se sustituye por plantas autóctonas.

Al final de la actividad, el Ayuntamiento ofreció a los participantes un refrigerio y les regaló unos puntos de lectura y láminas a color sobre flora mediterránea. El regidor de Transición Ecológica y Medio Ambiente, Àngel Ferrer, ha destacado que “el esfuerzo conjunto de entidades conservacionistas como Limne y las administraciones públicas genera un escenario muy positivo y favorable para la conservación y mejora de nuestros ecosistemas fluviales, tan deteriorados históricamente como el río Magre y el Xúquer.”