Els Miserables de Carcaixent / Mª Josep Bartolomé

0
1389

Serà veritat que Les Misérables va a ser representat a Carcaixent, un poble de la Ribera Alta, que queda prop d’Alzira i a 40 km de València? Si busques una resposta contundent, és que sí. Va a escenificar-se al poble conegut com el bressol de la taronja i per descomptat que ho hem de dir en veu alta i ha de ser sabut per tothom, donat que és per una causa que ens acarnissa la pell, com és destinar els guanys a l’estudi del càncer.

El seu autor, Victor Hugo, estaria més que orgullós que un poble com el nostre haguera acceptat fer endavant un projecte així. Hem de filar un poc més prim i s’ha de contar, fil per randa, que des de la traducció dels textos, la música, els actors, actrius, gent de fora i dins de l’escenari són gent que no havia fet açò mai, almenys, els que jo conec i que s’ha arriscat a pensar: Per què no ha de poder ser real?

Ací ho tenim i l’estrena del gran musical Los Miserables serà el proper dia 20 de maig a Carcaixent en passes de tres sessions durant dues setmanes. Què us sembla? Que és el que fan a Broadway? Doncs sí, però aquesta vegada al Magatzem de Ribera.

Jo forme part d´un context que s´anomena  el Poble i no puc estar més que farcida d´orgull. Ser del poble és ser part dels que demanen els seus drets i que no poden seguir estant oprimits, dels que ja han esgotat totes les possibilitats i sols els queda la paraula com a  crit d´esperança de canvi. No podia somniar un millor espai per a mi. Pense que sóc com el meu personatge, una xicona arriscada, treballadora, que demana justícia i pau per poder tindre una vida digna i un món millor pels seus fills. La resta dels contextos com els de la boda, o en el que ixen les prostitutes, o en els que els primers tenors posen el millor que tenen no poden ser més atractius i més plens d’il.lusió per passar per la passarel.la de la vida teatral.

 

Per descomptat que he estat als assajos i que he estat amb el grup de les persones que porten el vestuari i que he observat a les primeres veus i com accepten cada comentari que els fa la persona al càrrec. No hi ha mal karma. No hi ha res que no siga positiu i que sume i així ha de ser, ja que per a lluitar contra el càncer, sols s´ha de poder sumar, donat que sols el treball en equip és la vertadera solució a les grans revoltes i problemes, siguen al segle XIX o al segle XXI.

Hem de parar atenció al que ja està escrit, al que ja està dit i al que ja està viscut i així adonar-nos que el bé està al costa del mal i que hem de saber escollir un NO per als oprimits i un SÍ per a la pau del món. Què més es pot dir?

 

Totes les persones que participaran de manera presencial i anònima tenen un vincle comú: Demostrar que amb l´esforç es poden vèncer molts llindars a la recerca del benestar comú. Gent de falla, gent de confraries, gent del carrer, gent que ha cridat altra gent, que són del poble o d´altres pobles igual d’importants han dit que SÍ a un projecte  únic i a un demolidor acte de fe per als que creuen que el que passa damunt d´un escenari, pot passar baix d’ell. Jo m´ho crec, i vosaltres, amants famolencs de teatre?

 

Gràcies a moltes persones que no conec i que estan pensant en coreografies i en canvis d´eixides per a fer-ho real. Feu difusió, que no quede en el ressó d’una cançoneta. Fem que es recorde i que ho recorden els nadons del futur dels nostres pobles. S’ha de ser ben parit per a ser agraït i això queda dit: Mil gràcies als qui tenen molta vàlua, honor i dedicació, però sobretot la de les ments que organitzen cada nou canvi, cada vestit, cada ornament i cada estel de  llum.

 

Qui ha  dit que no podem? Us esperem a totes i a tots els propers 20,21,22 27,28 i 29 de maig de 2022 al Magatzem de Ribera a Carcaixent, per col.laborar en l’estudi d’una de les malalties més conegudes i de la que ens queda per saber més i més. Lluitem en la barricada contra el càncer.  On havia de ser si no fòra ací? Doncs, tot queda detallat: Que no us conten allò que podeu viure en primera persona del singular. Vingueu i no us empenedireu.

 

Una lluitadora dona del poble, dins del musical de Los Miserables:

 

   Maria José Bartolomé Torres