La Diputació concedix una ajuda de 20 milions als municipis per afrontar la pujada de preus

0
122

 

  • El president Gaspar anuncia la mesura durant el ple d’abril, en el qual s’aprova el Pla d’Inversions 2022-23 amb una dotació global de 144 milions d’euros per als ajuntaments i mancomunitats

 

La Diputació de València concedirà una ajuda extraordinària de 20 milions d’euros perquè els municipis de la província facen front a la pujada de preus causada per la crisi dels transportistes i la invasió russa d’Ucraïna, entre altres condicionants. Així ho ha anunciat el president, Toni Gaspar, durant el ple d’abril, que ha donat llum verda al Pla d’Inversions 2022-23.

 

El president Gaspar ha explicat durant el ple que la corporació treballa en un fons suplementari que dotarà de majors recursos als ajuntaments per a afrontar la inflació que afecta la ciutadania, i ha avançat que el diputat d’Hisenda, Vicent Mascarell, exposarà en el pròxim ple una proposta que contempla “una aportació extra de 20 milions d’euros perquè els municipis, especialment els més xicotets, puguen minimitzar els efectes d’eixa pujada generalitzada dels preus”.

 

La sessió ordinària d’abril també ha donat llum verda al Pla d’Inversions 2022-23, que amb una dotació global de 144 milions d’euros per a ajuntaments i mancomunitats ha sigut aprovat sense vots en contra, igual que la creació de la Comissió Informativa Permanent de Turisme. El responsable de Cooperació Municipal, Carlos Fernández Bielsa, ha considerat que este pla “s’adapta a les necessitats dels ajuntaments i de la seua autonomia real, multiplicant els recursos que reben per part de la Diputació”.

 

Només el PP i Vox s’han abstingut en la votació del programa bianual d’inversions. El diputat popular Juan Ramón Adsuara creu que no s’ha tingut en compte la pujada de l’IPC i les matèries primeres, al mateix temps que ha lamentat que no s’inclogueren les propostes del seu grup per a millorar el pla.

 

Per part seua, el president Gaspar ha tornat a defensar “un programa únic d’inversions que compta amb el suport dels alcaldes i alcaldesses i que en cada convocatòria introduïx millores, com en este cas la participació directa dels tècnics municipals en la tramitació de les obres, la qual cosa permetrà agilitar la seua execució”. El màxim responsable provincial ha anat més enllà i ha opinat que, governe qui governe la institució en la pròxima legislatura, “el més adient seria aprovar un pla per a quatre anys que permetera facilitar encara més la planificació dels ajuntaments”.

 

Garanties jurídiques a Pedralba

 

Un altre dels assumptes debatuts en el ple d’abril ha sigut el de la Variant de Pedralba, suspesa per la Diputació amb la intenció de consensuar amb totes les parts implicades la millor solució per a reforçar la seguretat de l’accés per carretera al municipi. Tant Jesús Gimeno, de Ciudadanos, com Joaquín Segarra, del grup popular, consideren “redundant” el nou estudi de planejament viari que proposa l’àrea de Carreteres i advoquen per seguir avant amb el projecte original fent cas omís a les “pressions rebudes”.

 

El responsable d’Infraestructures, Rafa García, ha deixat clar que la corporació “no renúncia a solucionar el problema que tenen els veïns i veïnes de Pedralba i no desistix d’executar una actuació que desvie l’actual carretera, però sempre salvaguardant les garanties jurídiques”. García ha coincidit amb el president Gaspar en el bon treball realitzat pels tècnics de Carreteres, “als quals sempre hem escoltat perquè defensen la institució per damunt de tot”.

 

El president, per part seua, ha deixat clara la legitimitat de les postures que mantenen tant la Conselleria com l’Ajuntament, mentre la Diputació “està enmig d’esta disputa amb l’única preocupació de donar resposta als habitants de Pedralba que necessiten la carretera, però disposant de les garanties jurídiques oportunes, que res té a veure amb xantatges ni covardia política”.

 

Finalment, el nou estudi de planejament viari, per a l’elaboració del qual es demanarà col·laboració al Consell, ha sigut aprovat per l’equip de govern que formen el PSPV i Compromís, el portaveu del qual Xavier Rius ha defensat els criteris mediambientals que “no es van tindre en compte en la Variant aprovada en 2014”. El PP, Ciudadanos, Vox i el diputat no adscrit han votat en contra d’esta revisió del projecte original, mentre La Vall ens Uneix s’ha abstingut.

 

Conferència de Presidents de Diputacions

 

Abans de finalitzar la sessió d’abril, Toni Gaspar ha convidat a tota la corporació a la V Conferència de Presidències de Diputacions i Consells Insulars, que tindrà com a amfitriona a la corporació valenciana els dies 12 i 13 de maig, amb obertura en la vesprada del dijous 12 en la Beneficència. El president ha aprofitat igualment per a felicitar les diputacions d’Alacant i Castelló, que el mes vinent celebren el seu 200 aniversari.