Estem tornant-nos bojos? / Opinió: Pedro Dominguez

0
284

Enguany la temperatura va pujar 40ºC en l’Antàrtida, l’any passat un iceberg més gran que Mallorca es soltà de la banquisa gelada, fa dos anys Sibèria enregistrà temperatures 10ºC per damunt de les normals i cada vegada hi ha més ones de calor i temperatures rècords pertot arreu, amb els fenòmens climàtics extrems augmentant i fent estralls. L’Acord de París, que va nàixer insuficient, sembla no ser ja prioritari i els governs apliquen escasses mesures per a solucionar la crisi climàtica, de manera que anem camí d’un increment global de 3ºC durant les pròximes dècades, amb dies de 60ºC a Espanya (A. Turiel, CSIC)…

Per si açò fóra poc, recursos naturals com el petroli, l’or, la plata, l’antimoni, el coure, fins i tot l’aigua dolça o la terra fèrtil, estan començant a esgotar-se i la seua producció disminueix, al mateix temps que es dispara el seu preu i puja la inflació. No és cap sorpresa perquè els científics ja avisaren, en 1972 i abans, que el creixement econòmic continu és impossible en un planeta finit (Els límits del creixement, D. Meadows).

Necessitem aplicar tota la nostra intel·ligència i esforç per a resoldre les crisis del clima i l’esgotament de recursos, que poden acabar amb amb la nostra civilització, però en comptes d’açò ens enredem en guerres criminals, 11 o més hi ha ara mateix. L’OTAN, que hauria d’haver-se dissolt en 1991 quan ho va fer el Pacte de Varsòvia, ha provocat reiteradament a Rússia fins aconseguir que envaïra Ucraïna, atrapant la població civil entre el tercer exèrcit més potent del món, comandat per l’ultranacionalista Putin, i els batallons neonazis, comandats per Zelensky, que no és millor que Putin i si li hagueren fet cas la UE i els USA ja hauria esclatat la III Guerra Mundial, III i última perquè amb els 13.000 míssils nuclears i les armes químiques i biològiques que tenen amagades poden acabar amb tota la humanitat deu vegades. Homo sapiens?

Molt lamentable tot, especialment el paper subordinat de la Unió Europea, a les ordres dels USA, que en comptes de rebaixar la tensió i afavorir algun acord de pau entre les dues parts, atia als ucraïnesos contra els russos i els envia més armes per a allargar i augmentar la massacre, encara que seguixen comprant petroli i gas rus (un poc menys que abans i la diferència la compren a les petrolieres USA a molt major preu…). Com sempre perdem els pobles, d’Ucraïna, Rússia, Europa i fins i tot d’USA (on hi ha 50 milions de pobres i molts malviuen als carrers, al seu govern li’n sobren bilions per a armes però no troba diners per a ajudar als seus indigents…), i guanyen els venedors d’armes i combustibles, i els grans bancs, que s’embutxaquen milers i milers de milions tacats de sang. Estem bojos els humans o simplement som estúpids?

I quin perill més gran la proliferació de l’extrema dreta allà, ací i pertot. Com es pot oblidar que van provocar la II Guerra Mundial, amb 60 milions de morts, la immensa majoria civils innocents desarmats, i la destrucció de mig món?

I quina vergonya la discriminació amb que es tracta als refugiats: els ucraïnesos blancs i d’ulls blaus es reben com a amics, mentre als fugitius bruns o negres se’ls impedix entrar a la UE i són abandonats en les fronteres, encara que vénen fugint d’altres guerres (Síria, Palestina, Iemen, Sàhara, Afganistan, Congo, Camerun, Nigèria, Etiòpia, etc.), guerres que ací ni s’anomenen perquè les han provocat els USA, la UE o els seus aliats. Quina vergonya tant de racisme i tanta inhumanitat!

Entretant la crisi climàtica, l’escassesa i la inflació s’agreugen, i només tenim aquesta dècada per a reduir a la meitat l’ús dels combustibles fòssils i protegir el medi ambient. Si la perdem també i no decreixem ara prou, després ja no podrem perquè s’haurà fos tant de gel que la superfície terrestre serà més fosca, absorbirà més energia solar i les temperatures augmentaran més ràpides i irreversiblement. No s’acabarà el món, ni tan sols la biosfera (encara que s’extingiran moltíssimes espècies), però ja no hi haurà tornada arrere i cada vegada serà més difícil sobreviure (recorda: dies de 60ºC a Espanya, com al Sàhara…). El que ara no decresquem per les bones, ho farem després per les males.

Per tant, hem de parar totes les guerres i dedicar-nos a protegir els ecosistemes, millorar l’eficiència, reduir el consum de combustibles i recursos, passar-nos al peu+bici+tren, tornar a lo local, aplicar les 4R, assegurar la producció d’aliments, etc. etc. Si actuem de forma intel·ligent, respectuosa i equitativa, encara podrem evitar el col·lapse i mantenir una bona qualitat de vida per a tots i totes.