Alcaldes de Compromís de la Ribera Alta reclamen un Pla Director per regular les macro plantes solars

0
529
Les macroplantes estan projectades en esta zona del Realenc arrasada per l’incendi de 2016

Critiquen l’estratègia que s’està seguint per part de l’administració estatal i autonòmica d’afavorir un creixement accelerat de la potència instal·lada deixant de banda la protecció  del territori

 

Els alcaldes de Carcaixent, Alzira, La Barraca d’Aigües Vives i d’Alfarb, tots els de Compromís, han reivindicat hui a la Generalitat que elabore «un Pla Director» destinat a regular la instal.lació de plaques fotovoltaiques a la comarca a més «d’impulsar» la creació de Comunitats Energètiques Locals (CEL,s) en els municipis «per tal de beneficiar als ciutatadans en lloc d’afavorir el negoci de les grans empreses».

La primera autoritat local de Carcaixent, Paco Salom, ha denunciat la política «de portes obertes de les administracions autonòmica i central per a les instal.lacions fotovoltaiques a qualsevol preu». Així com que els ajuntaments «estem desemparats donat que les decissions definitives no estan en les nostres mans».

A Salom també li preocupa «el silenci d’algunes formacions polítiques» respectes als projectes de les dos macroplantes al Realeng que «sumen 150 hectàrees i que ocupa tota la muntanya afectada per l’incendi de 2016». L’alcalde carcaixentí s’ha mostrat partidari de «buscar un equilibri» i de «controlar i regular el procés de la transició energètica d’una manera més racional». I ha insistit en que «hi han altres llocs i altres alternatives».

Contra el negoci i a favor de l’autonsum 

Per la seua part l’alcalde d’Alzira, Diego Gómez, s’ha mostrat clarament «en contra del negoci i afavor de l’autoconsum i de la protecció del territori, però que la legilació de la seua gestió ens l’ha complicat molt des de Madrid».

Ha explicat que «la Ribera, no és Castella La Manxa ni Andalusia» i que a la nostra comarca «no podem arrancar tarongers per instal.lar macroplantes fotovoltaiques». I ha apostat per «ocupar els sostres d’instal.lacions municipals amb plaques solars per fomentar l’autoconsum». HJa estat molt contundent al manifestar que les macroplantes previstes al Realeng «son un desficaci, no anem a consentir-ho». En este aspecte Salom no descarta possibles mobilitzacions; «estic disposat a arribar fins al final» ha declarat després d’elogiar la tasca de la plataforma Salvem El Realeng i dels informes dels tènics municipals que desaconsellen les macroplantes solars.

Per la seua part l’alcaldessa de La Barraca d’Aigües Vives, Vero Almunia, ha alertat  que les instal.lacions fotovoltaiques projectades al terme de Carcaixent «produirien escorrenties més fortes en episodis de pluges i incrementar les inundacions». En smeblants termes als dels seus homòlegs s’ha pronunciat l’alcalde d’Alfarb Santi Cervera.

Durant els darrers mesos s’ha registrat un continu degoteig de sol·licituds d’implantació de macro plantes fotovoltaiques a tot el territori valencià i moltes d’elles a la Ribera Alta. Actualment estan tramitant-se projectes a Tous, Catadau, Llombai, Alzira i Carcaixent, alguns dels quals preveuen una producció de més de 50 MW i per tant la seua tramitació correspon a l’Estat a través del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico, mentre que els de menys de 50MW la tramitació és de competència autonòmica. Recentment, des de les dos administracions s’ha produït una
modificació del marc legislatiu, que amb l’argument d’una ràpida resposta a la crisi aprofita l’ocasió per obrir-lo, flexibilitzant i fins i tot eliminants requisits.

Els quatre alcaldes de Compromís consideren que el conseller de Política Territorial, d’origen carcaixentí, Arcadi España, «té mitjans i arguments per canviar la trajectòria d’este procés».

Riberaexpress