Les associacions veïnals d’Alzira lluiten perquè l’ampliació del barranc de la Casella estiga als PGE 2023

0
228

 

Demà, a migdia, la Federació d’associacions de veïs d’Alzira espera al Diputat per València al Congrés, Joan Baldoví, al pont de Xàtiva, per tal de donar-li a conèixer la problemàtica que l’estretament que el pont provoca al barranc de La Casella, causa de les inundacions que periòdicament pateix la ciutat.

 

L’única manera de reduir el risc d’inundabilitat a Alzira, és ampliar el barranc de La Casella per tal de que permeta el pas dels 480mts3/seg que els tècnics calculen per períodes de retorn de 100 anys. D’aquesta manera els alzirencs podrien patir una inundació en la vida, no com ara que en pateixen una cada any, ja que el pont de Xàtiva sols permet el pas de 70mts3/seg. La resta al quedar retinguts, eleven el nivell, inunden la partida de Vilella primer, i posteriorment impedeixen el vessat dels col·lectors i del canal interceptor, amb el que l’aigua penetra pel camí nou de Gandia inundant els barris de L’Alquenència i Les Bases.

 

Malgrat que la CHJ té previst ampliar el barranc de La Casella, és més, per afectar el casc urbà, considera prioritària l’actuació, com que aquesta ja ha estat inclosa en els anteriors plans de conca, dels darrers vin-i-cinc anys, i no ha s’ha executat per no haver estat dotada amb partida pressupostària als PGE, la FaavvA, des de que Pedro Sánchez fou investit, amb la coincidència de coalicions progressistes als governs municipal, autonòmic i estatal, intenta que els PGE incloguen la partida suficient com per a que les alzirenques no hagen de patir futures inundacions.

 

En eixa línia demanà a la Corporació que li sol·licitara al President del Govern, que d’entre les actuacions previstes per la CHJ per reduir el risc d’inundabilitat a La Ribera, prioritzara l’ampliació del Barranc de La Casella. L’acord municipal, del 24-05-2021, fou unànime, però no es plasmà als PGE 2022.

 

Alzira espera la solució a la inundabilitat i aquesta, pel seu volum i competència, no pot ser assumida per les administracions local i autonòmica, que han executat el Canal Interceptor de Les Basses per tal de conduir les aigües de les conques del Respirall, Fosc, Gràcia Maria i Camí de L’Arena, fins al barranc de La Casella. Però per la funcionalitat del Canal, és imprescindible que els nivells del barranc de La Casella li permeten vessar, sense aquesta condició, sols actua com a tanc de tempestes, emmagatzemant temporalment l’aigua de pluja, que si persisteix acaba per inundar la ciutat.

 

Després, la FaavvA, s’adreçà als vint-i-un regidors, als   quaranta a Les Corts, als quinze diputats al Congrés i als nou senadors votats a Alzira, així com als seus grups parlamentaris, compartint-los el seguiment del darrer episodi de pluges del 23-03-2022 a la premsa comarcal i dient-los que els agrairien els informaren sobre les seues iniciatives per aconseguir que els PGE 2023 puguen donar-nos la solució a la inundabilitat alzirenca.