Bernat Montagud transporta al lector a l’època de Josep de Ribera en la última novel.la

0
88
Guillermo Colomer, Alfred Aranda i Bernat Montagud durant la presentació presidida per Josep de Ribera

L’escriptor i professor d’Història de l’Art alzireny, Bernat Montagud ha novel.lat al pintor de Xàtiva Josep de Ribera en el seu últim relat històric «Lo Spagnoletto. Jiusepe de Ribera, El Españoleto», a partir de la creació d’un personatge, Pedro, germà de l’artista en la novel.la històrica, la setena de l’autor d’Alzira.

Una novel.la en la que Montagud narra les vivències del pintor de Xàtiva i el seu germà Pedro. Els personatges transporten al món dels pintors i deixen de manifest el seu treball i també els conflictes entre cortesans i nobles. Realitat i ficció que atrapen el lector amb facilitat i que li permet conèixer el fascinant món de la pintura en el que l’autor alzireny es mou com peix en l’aigua.
El pintor més cotitzat de Nàpols
De Ribera, que va nàixer al segle XVI a la veïna Xàtiva, va fer les maletes ben jovenet en direcció a Itàlia fugint de la gran competència artística que hi havia a Espanya, atret pel tenebrisme de Caravaggio. Passà per Parma i Roma i acabà en el regne de Nàpols on signava les seues obres com «l’espanyol, valencià i xativí». Allí va triomfar plenament «arriban a ser el pintor més cotitzat» segons Montagud, l’anomenat Españoleto per la seua baixa estatura.
En la novel.la el seu germà, personatge  fictici, va comptant la història de l’artista, que afectat per la pesta bubònica que proliferava en aquella època, no podia pintar, fet al que es va afegir «la revolta contra els espanyols».
La plàcida vida del pintor xativí es complica i prou a Nàpols que finalment mor a setembre de l’any 1.652.
Aleshores Pedro torna a Espanya, concretament al Madrid de Velázquez i apareix en la novel.la la Murta d’Alzira, donat que un benefactor li proposa pintar una sèrie de quadres per als monjos jerònims del monestir alzireny.
El llibre està editat per l’alzirenya editorial Neopàtria i il.lustrat pel pintor de Benimodo Rafael Armengol.
El regidor de Cultura, Alfred Aranda i el professor i alumne de Montagud, Guillermo Colomer glossaren la qualitat novel.lística i històrica de l’autor alzireny que dedica esta última obra als nombrosos alumnes dels distints centres educatius on va impartir la docència, Bernat Montagd.

Riberaexpress