En bici a les Trobades!

0
119

Per fi, després de dos anys sense poder celebrar-les directament, enguany ja tornen les Trobades d’Escoles en Valencià presencials. Ara que sembla que hem superat la pandèmia, és un vertader goig recuperar les coses bones que teníem, com aquesta festa de la cultura, la solidaritat, l’educació i les nostres arrels. I encara més, poder anar a peu els participants dels pobles on es celebren les Trobades i en bici els que anem dels pobles veïns i de la comarca.

Així doncs, com ja era tradicional, La Ribera en Bici-Ecologistes en Acció hi anirem en bici: eixim d’Alzira a les 9:00h i passem després per Guadassuar, L’Alcúdia i Carlet, per arribar a  Alfarb, on es celebra enguany la Trobada de La Ribera, cap a les 11h. Serà un plaer anar-hi en bici sense presses pels nostres camins rurals, entre tarongers, caquiers, magraners i d’altres fruiters de la terra, fent un exercici molt saludable i sense contaminar ni consumir els derivats del petroli que estan declinant, encarint-se a la carrera i provocant guerres als països on hi ha grans jaciments.

En realitat els autos haurien de reservar-se per al treball, les urgències i les activitats imprescindibles perquè provoquen milers d’accidents amb morts i ferits greus, generen molts problemes i contaminen pobles i ciutats, destruïxen el territori per l’excés d’infraestructures i són els majors emissors de gasos d’efecte hivernacle i per tant els principals responsables del calfament global i l’emergència climàtica, amb l’increment de plogudes torrencials, inundacions, pujada del mar, plagues noves, etc. etc. Imagineu quin futur anem a deixar als joves…

Per això insistim tant nosaltres en la necessitat de canviar sobretot el model de transport, perquè l’actual resulta absolutament insostenible. Les solucions impliquen fomentar els tipus de transport més eficients i nets: caminar, anar en bici i en transport col·lectiu. I per suposat consumir productes de proximitat, per a reduir el seu transport i afavorir la nostra pròpia economia.

Per això seguim reivindicant la Xarxa Verda que unisca tots els nostres pobles mitjançant vies segures, exclusives per a ciclistes i vianants o compartides amb els agricultors a baixa velocitat. Ací tenim molts camins rurals aprofitables i tan sols comptem amb uns pocs carrils bici, de manera que resultaria fàcil i barat connectar-los bé per tal d’unir tots els municipis i llocs d’interés ecològic, cultural, turístic, etc.

A més, la nostra comarca és ideal per a les bicis perquè és prou plana, amb un clima benigne i un paisatge divers i bonic. I segons l’IDAE, el 50% dels desplaçaments urbans en autos són per anar a menys de 3 km i el 10% per anar a menys de 500 metres, distàncies que en la majoria dels casos es poden fer en bici o a peu. De manera que, si pots, VINE-TE’N A LES TROBADES EN BICI!