Salvem el Realenc de Carcaixent es mobilitza contra la macroplanta

0
751

El col·lectiu Salvem el Realenc de Carcaixent es mobilitza davant l’amenaça d’una segona macroplanta als espais naturals del municipi

 

La sala on Salvem el Realenc ha convocat a la ciutadania per a  la primera assemblea oberta del col·lectiu ha quedat menuda, davant l’assistència de representants de col·lectius conservacionistes, associacions locals, empresaris, representants del Consell local de la joventut i persones a títol particular unides en la defensa del patrimoni natural local, i en contra dels dos projectes de macroplanta que amencen la serralada carcaixentina.

Des del col·lectiu s’ha explicat l’estat del primer expedient presentat per la italiana Falck Renewables que amenaça més de 140 hectàrees dels terrenys forestals incendiats en 2016, i s’ha aportat la informació que fins al moment s’ha pogut recollir de la segona planta que s’ubicaria entre l’emplaçament de la primera proposta i el terme municipal de Simat de la Valldigna. Representants del col·lectiu han exposat que els projectes afecten terrenys cremats en 2016 i que per tant es troben dins l’exempció de requalificació que contempla la Llei de Forest espanyola que determina 30 anys de protecció després d’un incendi forestal.

A més, s’ha posat en evidència des d’un punt de vista tècnic el increment del risc hidrològic que les dues macroplantas tindrien sobre les conques del Barranc de l’Estret, que afectaria a tota la zona de la Barraca d’Aigües Vives i la part d’Alzira, i tots els barrancs que desguassen al barranc de Barxeta i que afectarien a la localitat de Carcaixent per la impermeabilització de la part alta de les conques hidrogràfiques. Els projectes presentats a més afectarien patrimoni cultural del municipi i posarien en perill a tota la fauna i la flora de la zona que inclou espècies protegides, generant a més un impacte paisatgístic que implicaria bona part dels municipis de la Ribera i els parcs naturals d’Alzira entre d’altres.

Finalment s’ha donat la paraula a moltes de les persones participants algunes de les quals han manifestat públicament la seua voluntat d’unir-se al col·lectiu. Entre les més rellevants, la presidenta del Consell de la Joventut ha manifestat que l’entitat s’incorpora a Salvem el Realenc i ha qualificat la iniciativa com un problema intergeneracional que afecta als joves, i a tota la resta de la societat, manifestant a més que els joves s’impliquen en la defensa del patrimoni natural de Carcaixent.

En les properes setmanes el col·lectiu ha convocat diversos actes de protesta i manté les propostes alternatives a les macroplantas com ara cobrir les teulades amb plaques així com la creació de Comunitats Energètiques Locals, defensant un model que a més de ser renovable, siga sostenible i ajude a que el poble de Carcaixent obtinga un benefici directe en el preu de l’energia, a més de conservar el seus espais naturals.

El pròxim diumenge 10 d’abril a les 11h el col·lectiu realitzarà un acte obert al Passeig de Carcaixent, que comptarà amb la participació de Alejandro Ramon, regidor d’Emergència Climàtica i Transició Energètica a l’ajuntament de València, i Araceli Rodriguez, de Sapiens Energia.

Més informació: salvemlabossarta2021@gmail.com