La conselleria endarrerix fins a octubre la construcció del Palau de Justícia d’Alzira

0
225

«Las cosas de palacio van despacio» diu un refrany en castellà, mai millor dit en el cas del Palau de Justícia d’Alzira que avança a pas de tortuga. En les últimes declaracions de la consellera de Justícia, Gabriela Bravo, de desembre de 2020, manifestà durant la presentació del projecte definitiu que el Palau «estarà quasi acabat en esta legislatura», després que les obres comencaran «durant el primer trimestre de 2022». La previsió, aleshores, era que les instal.lacions judicials foren culminades a finals de 2023 i que comence a funcionar a principis de 2024, amb un moviment diari d’unes 900 persones.

Concessió de llicències

Però, ara, des de la conselleria li han comunicat a l’alcalde d’Alzira, Diego Gómez, que les obres no començaran a la parcel.la de l’avinguda Luis Suñer, «fins a setembre o octubre», després que l’Ajuntament li haja concedit, recentment, les llicències urbanística i ambiental.

El pressupost de contracte de les obres ascendix a 13.789.741 euros i abans de l’inici dels treballs el departament de Bravo deurà abonar a les arques municipals; 137.897€ més 358.533€ en concepte de l’impost de Construccions, Instal.lacions i Obres i 525€ per la taxa de llicència mediambiental.

Prop de 5 milions en 2022 

Cal recordar que la conselleria de Justícis haa consignat una partida de 4.845.120 euros en els pressupostos d’enguany de la Generalitat Valenciana, que duerà completar en el pròxim exercici pressupostari per tal de culminar les obres a finals de 2024 o principies de 2025.

El Palau, que es construirà en una parcel.la cedida per l’Ajuntament a l’avda Luis Suñer, unificarà en un única seu judicial, tant la Fiscalia com els, actuals, set jutjats repartits en diverses instal.lacions.

El Palau de Justícia alzireny comptarà amb cinc plantes que sumen una superfície construïda superior als 10.000 m2. Albergarà a 9 jutjats, a la Fiscalia, així com l’Institut de Medicina Legal, una Oficina d’Assistència a les Víctimes del Delicte, un Jujtat de Violència de la Dona i oficines per al Col.legi d’Advocats d’Alzira.

L’edifici podrà albergar a més de 900 persones diàriament, uns 200 professionals i 700 usuaris. Tindrà 41 sales per a diferents usos i 49 despatxos. Totes les dependències d’ús administratiu comptaran amb llum natural -no ocorre així en l’actual edifici- i estarà dotat amb els més moderns sistemes de seguretat i confort tèrmic, a més de que serà completament sostenible.

La planta baixa comptarà a més d’un aparcament per a 65 vehicles, la Sala de Bodes, el Jutjat de Guàrdia i l’Àrea de Detinguts. Tot i que els tècnics municipals reclamen a la Generalitat que «ha de completar les places d’aparacament necessàries respecte de les zones de reserva d’oficina».

Mentre la primera planta albergarà el Registre Civil, la Sala de Vistes, la Clínica Forense, la Sala per al Col.legi d’Advocats i despatxos varios.

La segona planta està reservada per a cinc jutjats, a més d’arxius i sales múltiples.

Violència de génere

A la tercera planta s’instal.laran quatre jutjats més entre ells l’exclusiu per als casos de Violència de Gènere.

En la quarta planta s’ubicarà la Fiscalia i la quinta es reservarà per a futures ampliacions.

Elevació de la planta baixa

El projecte definitiu dista un tant de l’inicial que contemplava la construcció de dos semisòtans en l’edifici. Alertats per l’Ajuntament d’Alzira davant la proximitat del Xúquer i per estar ubicada la parcel.la en una zona inundable, la conselleria ha eliminat els semisótans i ha elevat la planta baixa al voltant de 80 cm respecte a l’avda Luis Suñer.

Esta moderna instal.lació és una antiga aspiració dels advocats del partit judicial d’Alzira que sempre han aspirat a reunir en un únidc edific els jutjats distribuïts en diferents seus.

Riberaexpress