Carcaixent mostra maquetes ferroviàries de 70 mòduls a escala HO

0
752

Carcaixent acull la seua Ia exposició de maquetes ferroviàries

 

 La mostra es composa de setanta mòduls a escala H0 que estendran més de cent metres de traçat ferroviari

 

Del 28 de març al 10 d’abril del 2022, l’Ajuntament de Carcaixent, a través de la Regidoria de Cultura, junt a l’Associació Valenciana d’Amics del Ferrocarril (AVAF) en col·laboració de l’Associació Amics de la Vieta de Carcaixent han preparat una exposició de mòduls ferroviaris al Magatzem de Ribera a Carcaixent a escala H0.

La mostra,que s’inaugurarà el dimarts 29 a les 19 hores, està formada per un traçat ferroviari a doble via  i un altre amb via única al llarg de qual es trobaran maquetes que reprodueixen fidelment les estacions de Benigànim, El Cabanyal, Estació de Vilches i del Nord de València. En total es tracta de setanta mòduls que s’estendran més de cent metres de traçat ferroviari. L’exposició estarà oberta en horari de matí i vesprada de dilluns a diumenge de 11h a 13h i de 17h a 20h

Des de l’organització han destacat que l’exposició ofereix una magnífica ocasió per conèixer els mòduls creats pels socis d’AVAF, «els mòduls són sempre una porta oberta a l’aprenentatge i a gaudir de la nostra afició. Esperem que els socis de l’AVAF, i els aficionats en general i els habitants de Carcaixent amb les famílies i amics, visiten aquesta exposició, que a més ens permetrà la possibilitat compartir uns moments agradables en un ambient acollidor».

Per la seua part, Pasqual Boqueta, regidor de Cultura ha remarcat l’aposta per oferir una proposta cultural diversa, “continuem apropant a la ciutadania una gran varietat d’exposicions que destaquen per la seua gran qualitat. També s’han oferit visites guiades als centres escolars de  1r a 6é de primaria, als centres de secundària ESO i als de Formació professional Bàsica, Cicles Formatius Graus Mitjà i Superior  de la localitat”.

Maquetes modulars

Les maquetes modulars permeten dissenyar circuits ferroviaris d’una extensió que seria impensable a les maquetes tradicionals. De la mateixa manera, el concepte de mòduls ferroviaris permet la participació de molts socis/es maquetistes que aporten, , la seva visió particular de les reproduccions a escala de l’univers ferroviari. El grup de mòduls de l’AVAF ha demostrat de vegades anteriors el seu bon gust i habilitat en l’elaboració d’este tipus de recreacions ferroviàries.

Hi ha diverses normatives de mínims per garantir la interconnexió mecànica (alçada del carril a terra, distància entre vies i amplada) i elèctrica (cablejat) dels mòduls. Cada mòdul o conjunt de mòduls tenen una temàtica (via simple, via doble, tram de pas, estació, paisatge muntanyós o pla, etc).

Els mòduls s’acoblen de forma diferent a cada esdeveniment, creant instal·lacions grans, on poden circular composicions realistes. Els mòduls poden formar part de maquetes domèstiques, o ser construïts ex professo per a les exposicions (que anomenem «trobades»).

 

Carcaixent i el ferrocarril 

La història de la Ribera alta i de Carcaixent està directament relacionada amb el ferrocarril, les línies de via ampla València-Almansa, i la Vieta de Dénia van conformar el progrés de la localitat en unir ciutats i portar-ne el progrés. Gràcies al ferrocarril es va poder portar la taronja als ports, portar les matèries primeres i la maquinària per a la industrialització, així com del transport de persones. Precisament, el Magatzem on s’ubica l’exposició no es va situar al costat de les estacions per casualitat sinó amb un fi logístic i estratègic.

Carcaixent va ser pionera a la Península amb el tramvia al 1864 perquè es va implantar primer tir de cavalls i fins a Gandia i Dénia, per la vall d’Aigües Vives. Després ja amb locomotores de vapor, va ser complement de la via ampla, fins a 1969 quan va ser clausurat aquest servei ferroviari.