La Comissió Europea requerirà a la Generalitat perquè es restauren els abocadors de Real

0
209

La presidenta del Comité de Peticions del Parlament Europeu, Dolors Montserrat, ha conclòs la compareixença d’Alejandro Blasco sobre els abocadors de Real afirmant que requerirà la Generalitat Valenciana perquè faça que es duga a terme el segellat i restauració dels abocadors d’aquesta localitat de la Ribera Alta. A més a més, Montserrat ha dit que la petició sobre els abocadors de Real
continuarà oberta, que es demanarà a la Comissió Europea que informe de totes les accions que cal dur a terme segons la normativa vigent i que sol·licitarà a l’ajuntament de Real que informe de tota la documentació pendent d’entrega per part de l’empresa responsable.
Esquerra Republicana del País Valencià es felicita perquè “la Comissió Europea valida el treball de molt de temps d’Esquerra en suport a la gent de Real”, segons la secretària general del partit Maria Pérez, qui ha acompanyat el peticionari a Brussel·les. “Estem contents per la gent de Real, de la Ribera Alta i del País Valencià.
El pas de hui no suposa que els abocadors es segellen i es restauren ja mateix, però estem convençuts que si Europa està al damunt  la Conselleria de Medi Ambient no tindrà més remei que fer complir la normativa”, ha destacat la líder republicana.
El Comité de Peticions de la Comissió Europea (PETI) ha rebut hui Alejandro Blasco per conéixer la situació dels abocadors de Real. Blasco, que l’any 2003 van estar clausurats per l’ajuntament per la seua mala gestió i per superar amb escreix el límit permés de deixalles.
En la seua compareixença, Alejandro Blasco, qui fou alcalde del 2003 al 2019, ha explicat els fets cronològicament, entrant en detalls com ara l’informe de l’Institut d’Hidrologia i Medi Natural de la UPV que ja en l’any 1997 ja alertava del vessament de materials tòxics i perillosos de forma irregular en els abocadors.

Blasco ha denunciat davant el Comité de Peticions les mentides que s’han dit en aquesta compareixença per part del director general de Qualitat Ambiental, Joan Piquer, compareixent també en la sessió “he escoltat dir moltes barbaritats en la meua vida, perquè ja soc una persona major, però dir que el camí a l’abocador està tallat quan és un camí que està lliure des de fa trenta anys no té ni portes per entrar, ultrapassa la meua capacitat de sorpresa” ha dit Blasco, en al·lusió a la intervenció de Piquer que, entre d’altres, ha dit que l’empresa no pot fer res perquè la carretera d’accés està tallada per l’ajuntament.


L’Eurodiputat republicà (Verds-ALE) Jordí Solé ha parlat en la seua intervenció d’un triangle format per la Conselleria, l’empresa i l’ajuntament en el qual els tres es passen la pilota i que a hores d’ara “tot continua igual com fa dos anys. Em costa d’entendre que després de vint  anys els abocadors estiguen per segellar. Tant de bo la intervenció del senyor Blasco aprofite per trobar solucions
reals”.
El vicesecretari general d’ERPV, Domènec García, també present a Brussel·les, ha assegurat que el de hui és un gran pas tot i que “ací no ha acabat el problema dels abocadors de Real. Seguirem pendents de cada pas que es done fins que es complisca amb la restauració definitiva”.