Satisfacció en les entitats veïnals d’Alzira davant els «avanços» de la lluita contra les inundacions

0
371

Amb la presència de representants de les associacions de veïns de l’Alquerieta, Anna Sanchis, Basses-Ribera, La Vila i Vilella, Diego Gómez, Alcalde d’Alzira, amb la regidora d’Urbanisme, Sara Garés, es reuniren amb la Federació d’associacions de veïns d’Alzira, amb l’objectiu d’aclarir malentesos, compartir estratègies i sumar esforços per acabar amb les inundacions que periòdicament castiguen la ciutat i el terme.

 

Malgrat que la solució, enderrocar el pont de Xàtiva per ampliar el barranc de La Casella per tal de proporcionar l’espai necessari pel pas dels cabdals, ja havia estat aportada a l’Ajuntament per TYPSA en 1984, i 1994, en els Estudis en matèria d’inundabilitat per als Plans Generals d’Ordenació Urbana (PGOUM) signats per Xavier Machí, l’enginyer que s’ha implicat en resoldre la problemàtica que patim, aportant la seua experiència i major coneixement del terme,  i al que el Ministeri per a la Transició Ecològia (MITECO) adjudicà el maig passat l’Estudi d’alternatives per a la reducció del risc d’inundacions de la Ribera del Xúquer, i el projecte que dissenya les actuacions a executar al barrancs de La Casella i Barxeta, que si s’executen, reduiran el risc d’inundacions als barris d’Alzira a una vegada cada cent anys i a les zones agrícoles a un període de retorn de vint-i-cinc i amb el que tenim depositades les nostres esperances, no ha estat fins al darrer any s’han produït avanços que ens apropen a aconseguir-la.

Avanços en la resolució 

Alcalde i veïns valoren molt positivament les iniciatives dutes a terme per ambdues entitats que han produït els avanços qualitatius en la resolució de la problemàtica de les inundacions a la nostra ciutat i que apropen l’ansiejada solució.

 

La FaavvAlzira es felicita del pas endavant que, seguint l’iniciat amb la construcció del Canal Interceptor de Les Basses, ha donat l’Ajuntament, sol·licitant les ajudes que, a través de la Fundació per a la biodiversitat, ha convocat el MITECO per millorar ecosistemes fluvials i evitar inundacions, d’aquesta manera i trencant la trajectoria municipal, Alzira intervendrà sobre el barranc de La Casella, fins ara considerat com a «competència» exclusiva de la CHX.

 

Diego Gómez traslladà a la FaavvAlzira la informació dels resultats i acords de la reunió mantinguda pel President de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer amb els representants de la Generalitat, ADIF i ajuntaments d’Alzira i Carcaixent. CHX es compromet a canalitzar el barranc de la Casella des del pont de Xàtiva fins al Xúquer, executant de nou el col·lector en substitució de l’actual, per dins del barranc, i ampliar millorar la confluència amb el Barxeta, per tal de que no l’obstruïsca.

 

Però  com que el passat dia 7, el Ministeri en contestació a la pregunta del senador de Compromís, Carles Mulet, diu «El Gobierno, a través del Ministerio de Transportes, Movilidad y Agenda Urbana, no tiene competencias para salvaguardar a la población de Alzira de las inundaciones que se generen en el entorno del barranco de la Casella, garantizando la circulación viaria en la confluencia de las carreteras CV-50 Tavernes de la Valldigna-Llíria y CV-41 Alzira-Xàtiva, ambas de titularidad autonómica», l’Alcalde ha convocat al Directors generals de Carreteres i de l’Aigua de la Generalitat Valenciana per tal de cercar la solució que compagine i permeta el pas dels cabdals i el transit de la CV-41 que òbiament haurà d’executar la Conselleria de  Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, malgrat l’infrafinançament valencià.

 

Com que la segona fase del Canal interceptor de les Basses s’espera entre en funcionament abans de la tardor, Alcalde i veïns coincideixen en continuar amb les gestions institucionals i polítiques per tal d’aconseguir el finançament per a acabar amb les inundacions a Alzira. Al menys durant els propers cent anys.

Federació d’Associacions de Veïns d’Alzira