Alzira fa un cant a la lluita feminista

0
212
L’alcalde d’Alzira Diego Gómez i membres de la corporació local durant la concentració

Alzira commemora el Dia Internacional pels drets de les dones amb “un cant a la lluita feminista”

 

Alzira ha commemorat el dia de la Dona este migdia amb una concentració a les portes de l’Ajuntament on s’han expressat els objectius que es marca l’Ajuntament en el Dia Internacional de les Dones. L’alcalde d’Alzira, Diego Gómez i la regidora d’Igualtat Marina Mir han estat els encarregats de llegir la moció on l’Ajuntament, com a institució més pròxima a la ciutadania, expressa els seus compromisos. El primer, incorporar la perspectiva de gènere als pressupostos i a les inversions. D’altra banda l’aplicació del pla d’igualtat i la incorporació  progressiva del llenguatge inclusiu.

 

L’acte ha estat amenitzat pel Cant d’estil d’Àngels Cuenca acompanyada per Ximo Borràs al tabal i Bea Martínez a la dolçaina. Han representat dos peces en favor de la lluita feminista i la igualtat.

 

L’alcalde ha acomiadat esta trobada convidant els assistents a la concentració del Dia de la Dona, hui a les 18:30 en la plaça Major i a més ha recordat que demà a les 19 hores tindrà lloc el lliurament de la insígnia d’Igualtat a l’Associació de Juristes Dones d’Alzira.

 

TEXT COMPLET DE LA MOCIÓ

 

En 1910 es va establir el 8 de març com el Dia Internacional de les Dones en l’àmbit de Segona Conferència Internacional de Dones Treballadores en Copenhaguen. Un dia per a la reivindicació, reconegut internacionalment i nascut des del feminisme com a reivindicació pels drets de les dones.

 

Més de 100 anys després i malgrat totes les fites aconseguides, el patriarcat encara perdura i de nou ens trobem amb el reviscolament de polítiques que volen tornar al passat, també en drets humans, atemptant contra els drets bàsics de la igualtat entre dones i homes.

 

El feminisme i la democràcia s’enforteixen del debat assossegat i la reflexió en profunditat. Discrepar és créixer, però el to d’insult i menyspreu que s’està establint al diàleg polític i a les xarxes socials és inacceptable i inútil per aprofundir en la igualtat social.

 

En el context de pandèmia actual, s’ha demostrat més que mai que el funcionament de la nostra societat capitalista, es sosté en el treball de cures que duen a terme fonamentalment les dones, però que el sistema no reconeix.

 

L’impacte que està tenint la COVID-19 en les dones es constata de formes molt diverses. Aquestos factors tenen el seu origen en aspectes relacionats amb els rols sexistes i amb la precarització cap a les tasques de sosteniment de la vida que fan majoritàriament les dones.

 

Els avanços que s’havien assolit en els darrers temps estan en perill de retrocés perquè la pandèmia reforça desigualtats i vulnerabilitats en els sistemes socials, polítics i econòmics.

 

Des de la Generalitat Valenciana s’ha treballat durant els 2 anys de pandèmia per no deixar ningú enrere, reforçant els sistemes valencians de serveis socials, sanitari i educatiu, incrementant les ajudes públiques també en matèria d’ocupació, per tal de posar la vida al centre.

 

Tot i això encara ens queda feina per fer. Des dels ajuntaments, que som la primera porta a la ciutadania de les polítiques públiques, hem de fer un major esforç per contribuir a la igualtat real entre dones i homes, donant suport a les propostes feministes per millorar el món.

 

És per tot això que el Ple de l’Ajuntament d’Alzira ha pres els següents ACORDS:

 

 

PRIMER.- Ens comprometem a elaborar polítiques d’igualtat de caràcter interseccional i transversal:

 

  • A incorporar la perspectiva de gènere interseccional als pressupostos i a les inversions, especialment als fons europeus Next Generation, elaborant un informe d’impacte de gènere vinculant per a tal fi.

 

  • A aplicar el pla d’igualtat i estratègic amb especial atenció a la distribució equitativa dels usos del temps, l’escletxa salarial i la intereseccionalitat.

 

  • A estudiar la incorporació progressiva del llenguatge inclusiu als documents dels diferents departaments municipals.

 

SEGON.- Demanar al Govern espanyol que habilite les baixes laborals per raó de cures en els casos de malaltia o confinaments de menors d’edat i persones a càrrec.

 

TERCER.- Donar trasllat dels presents acords a totes les institucions.