Els ecologistes rebutgem totes les guerres! / Ecologistes en Acció

0
161

Ecologistes en Acció ens oposem a la guerra i a les agressions militars, vinguen de qui vinguen. El Govern de Putin ha de retirar immediatament les tropes d’Ucraïna i tant Rússia, Ucraïna com l’OTAN han de complir els Acords de Minsk. El que cal és un rebuig molt clar a l’escalada i tornar a la diplomàcia.

L’organització ecologista condemna el militarisme i la política bel·licista del Govern de Putin així com els bombardejos a Ucraïna, que ja s’han cobrat les primeres víctimes civils. Rússia ha tornat a violar les normes del Dret Internacional com ja va passar amb l’annexió il·legal i ocupació militar de la península de Crimea el 2014. Les accions armades de l’exèrcit rus a Ucraïna només poden desencadenar una guerra oberta, amb més violència i patiment.

Ja el 1993, quan Putin era vicealcalde de Sant Petersburg, el mandatari va defensar la “violència necessària” per respondre als problemes sociopolítics d’aquella època i promoure i protegir la inversió del sector privat. Aleshores va ser aplaudit per executius d’empreses multinacionals com BASF, Dresdner Bank i Alcatel, així com pel llavors vicecònsol alemany.

També condemnem que l’OTAN —i per tant els EUA, la UE i Espanya—hagi contribuït a una escalada del conflicte amb Rússia, per la seva política expansionista que viola els acords de no agressió, en acostar-se cada cop més a la frontera russa, i pel seu intervencionisme en donar suport a grups d’extrema dreta que desestabilitzen la regió. Els interessos militaristes de l’OTAN pretenen continuar mantenint una hegemonia mundial, continuar amb el rearmament i ampliar zones d’influència per accedir a recursos i mercats.

El Govern dels EUA, primera potència militar mundial així com responsable d’incomptables guerres i de més de la meitat de la despesa global en armes, fa temps que incrementa la confrontació i les amenaces militars contra Rússia i la Xina. Una pugna geoestratègica bel·licista que suma més tensió a les amenaces socioambientals que travessa la humanitat.

L’organització ecologista també denuncia la responsabilitat de la UE en el conflicte d’Ucraïna. El 2013 va imposar la signatura d´un acord comercial amb Ucraïna per blindar l´accés de les corporacions europees als recursos minerals, energètics i agropecuaris d´aquest país i obrir nous mercats. La intenció de marginar Rússia amb l’acord va incentivar el cop d’estat, la guerra civil i l’enfortiment dels sectors més nacionalistes i ultradretans d’Ucraïna. Això va donar lloc a un nou Govern ucraïnès, corrupte, injust i submís als interessos geopolítics de la UE, els EUA i l’OTAN.

Ecologistes en Acció exigeix el cessament de qualsevol implicació militar soterrada de l’OTAN, concretament d’Espanya, en ajuda militar directa o indirecta a Ucraïna. L’enviament de caçabombarders espanyols a Letònia i la presència d’efectius militars d’Espanya a la zona del conflicte fan més necessària que mai l’exigència de posar fi a aquest enfrontament armat, la retirada de les tropes russes d’Ucraïna, la desmilitarització de tota la zona —la qual cosa implica la retirada d’efectius militars d’Espanya dels països limítrofs— i la recerca de solucions basades en el diàleg i la negociació.

A més, Ecologistes en Acció advoca per una immediata acció diplomàtica de l’ONU per a l’alto el foc entre les parts i el reinici de les converses diplomàtiques. També reclama al Govern d’Espanya una política humanitària de la pau, contrària als interessos del complex militar industrial de l’Estat espanyol i la política militarista de la ministra de Defensa que ha involucrat el nostre país en aquest conflicte i que posa en perill la vida al planeta.

Davant l’emergència sanitària, ambiental i social mundial, calen processos de desarmament i desmilitarització: reducció de la despesa militar mundial i el seu ús per a la sanitat i l’educació, conversió de la indústria armamentística en indústria d’energies renovables i desmantellament de l’arsenal nuclear.

Sent Estats Units -que el 2019 va abandonar unilateralment el Tractat d’eliminació de míssils de curt i mig abast- i Rússia els que posseeixen el 90% de les armes nuclears, la urgència de desmantellar completament les armes de destrucció massiva i la signatura, per part d’Espanya, del tractat de prohibició d’armes nuclears (TPAN), es fan més necessàries que mai.

Ecologistes en Acció destaca, per últim, que la majoria de la ciutadania defensa una postura molt clara: “No a la guerra”. Per això, llança una crida a la societat per manifestar-se contra l’agressió de Rússia i la guerra a Ucraïna, el militarisme de l’OTAN i els interessos econòmics de la UE al conflicte d’Ucraïna.

En aquest context, l’organització ecologista també rebutja la cimera de l’OTAN a Madrid prevista per als dies 29 i 30 de juny.