L’alcalde d’Alzira: «La pólvora ha d’anar lligada a la festa, no a la guerra»

0
212
Presentació de les sis mascletaes hui a l’Ajuntament
Els pirotècnics amb les autoritats locals i de la Junta Local Fallera este matí

Les mascletaes de falles començaran amb un homenatge al centenari de la UD Alzira

  • Sis pirotècnies valencianes dispararan des de la plaça del Regne
  • Completen la programació de focs artificials el castell de la crida, l’homenatge al foc antic i la macrodespertà de Tro de Bac

 

La festa fallera d’Alzira ja té pirotècnia. Este matí s’ha dut a terme a l’Ajuntament la signatura del contracte amb les diverses empreses pirotècniques que s’encarregaran enguany de disparar les mascletaes durant la Setmana Fallera. Representants de cada una de les pirotècnies escollides han signat el document, que ha sigut subscrit per l’alcalde, Diego Gómez, com a representant del consistori, el president de la Junta Local Fallera, Jaume Bohigues, i els empresaris participants.

 

Enguany, se celebraran un total de sis mascletaes entre el 14 i el 19 de març a les 14 hores. La primera mascletà la dispararà Pirotècnia Valenciana i serà en homenatge al centenari de la UD Alzira, com ha explicat el regidor de Festes, Xavi Pérez: «Des de la Regidoria de Festes hem volgut sumar-nos a l’efemèride d’este club que complix 100 anys, i per això els dediquem la primera de les mascletaes on comptarem amb la presència dels jugadors i la directiva de l’equip masculí i femení».

 

El dimarts 15 de març serà el torn de Coeters Dragón i el dimecres de Pirotècnia Zarzoso. El dijous 17 de març, Pirotècnia Crespo farà la disparada, i el divendres dia 18, la Pirotècnia Hermanos Sirvent. Per últim, el dissabte 19 de març serà el torn de Nadal Martí.

Com ha explicat el vicepresident de pirotècnia de la Junta Local Fallera, Fernando Rodríguez, es tracta d’una proposta que dona continuïtat a la programació de les Falles 2020. «Des de la Junta, volem traslladar el nostre suport a un gremi que ha passat durs moments a causa de la pandèmia i que resulta fonamental en la nostra festa».

Foc antic

Les cites amb el foc i el soroll no tindran lloc només els migdies de la Setmana Fallera. El dissabte 5 de març hi haurà una primera ocasió per a gaudir dels trons i colors dels focs artificials amb el castell de focs que dispararà la Pirotècnia Crespo a la plaça del Regne, després de la celebració de la Crida, que tindrà lloc a les 20 hores. A més a més, els amants dels coets podran disfrutar d’ells a l’Homenatge al Foc Antic, que se celebrarà el diumenge 13 de març, a partir de les 20.30 hores, a la plaça del Carbó. Per a este acte es comptarà amb la col·laboració de la colla de tabal i dolçaina Les Raboses i amb el Gremi de Forners. Cal recordar que per a assistir a este acte cal portar indumentària tradicional valenciana. Este requisit és també obligatori per a poder participar en la macrodespertà popular a l’antiga amb Tro de Bac, que tindrà lloc el dimecres 16 de març i que posarà inici a les despertaes falleres, que se succeiran a les 8 hores fins al dia de Sant Josep.

Solidaritat amb Ucraïna

Finalment, les propostes pirotècniques inclouen una jornada formativa per a 600 escolars que tindrà lloc al Gran Teatre, en la qual es tractaran temes de seguretat dels productes pirotècnics per a xiquets i xiquetes.

 

Per a finalitzar, l’alcalde de la ciutat ha explicat que «vivim amb entusiasme este moment que ens permet recuperar el batec de la ciutat amb la pólvora com a part de la nostra festa, per a unir pobles i comarques i no com a armament d’una guerra amb què estem en total desacord. Manifestem la nostra solidaritat amb el poble ucraïnés».