Maduixa amb «Mulïer» conquerix Dubai

0
145

La premiada producció Mulïer reivindica el paper de la dona i la identitat femenina en terres àrabs

 

Dubai, 18 de febrer de 2022

 

La Companyia Maduixa, de Sueca, va enlluernar al públic de Dubai amb el seu multipremiat espectacle de dansa sobre xanques, Mulïer, oferit els dies 17, 18 i 19 de febrer en l’Earth Plaza d’Expo Dubai 2020 en el marc de la programació cultural del Pavelló d’Espanya.

Els suecans, que van arribar a l’emirat àrab convidats per Acció Cultural Espanyola (ACE), no van dubtar a mostrar tota la força i poètica visual amb Mulïer, espectacle que rendeix un homenatge a totes les dones que durant segles i segles d’opressió han lluitat i continuen lluitant per a mantenir viu el seu jo salvatge, i que reclamen el seu dret de ballar i recórrer lliurement els carrers i places de la nostra societat. «Ha estat una experiència molt especial per dos motius, per reivindicar els drets de la dona en un escenari especial en els quals el sexe femení no els té, i també per tota l’expectació que ha generat l’espectacle i la gran quantitat de tota mena de gent que ha acudit a veure el nostre espectacle», expressava a la conclusió de la primera actuació el seu director, Joan Santacreu.

La multiculturalitat va regnar en l’Earth Plaza de la capital durant tot l’espectacle de la Companyia Maduixa. Centenars de dones, algunes abillades amb el burca i altres amb mocadors cobrint el seu cap, es van emocionar amb este espectacle de dansa sobre xanques que pretén investigar els límits físics amb la dansa i l’equilibri, el moviment i la poesia o la força i les emocions.

Les dones són el punt de partida: l’espectacle naix de la necessitat d’explorar la identitat femenina a través del joc corporal, posant l’accent en la imatge, la poètica visual i la narració per a arribar a la sensibilitat de l’espectador. «Tota dona té dins un esperit salvatge i lliure, una naturalesa instintiva i uns dons innats creatius, instintius i visionaris que moltes civilitzacions han tractat de domesticar al llarg de la història. Nosaltres no dubtem a reivindicar la seua naturalesa i dins de les nostres possibilitats tractem d’aportar el nostre gra de sorra per a aconseguir un món sense desigualtats», indica Santacreu.

La companyia suecana, una de les poques companyies nacionals seleccionades per a representar la marca cultural espanyola en Expo Dubai 2020, ha obtingut un estil propi present en els seus més de dotze produccions, fruit de la fusió de la dansa, les arts plàstiques i les noves tecnologies que es combinen amb els cossos dels intèrprets creant imatges d’una gran poètica visual.

Mulïer s’ha representat en diferents cites internacionals com la Biennale de la Danse de Lió o el Festival de las Artes de Costa Rica -considerat el festival més gran de teatre de carrer de Centreamèrica- i ha visitat desenes de països com Itàlia, Polònia, Nicaragua, Hondures, El Salvador, Taiwan, Corea del Sud, el Regne Unit, Alemanya, Portugal, Àustria, Dinamarca o Suïssa entre altres. Cal destacar que Mulïer -creada amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sueca i l’Institut Valencià de Cultura- ha guanyat nombrosos premis entre ells dos Premis Max (màxim reconeixement de les Arts Escèniques d’Espanya) o quatre premis de les Arts Escèniques Valencianes entre altres.

Maduixa compagina la posada en escena de Mulïer amb la gira de la seua última producció, Migrare, que es va representar recentment en FETEN (Fira Europea d’Arts Escèniques per a xiquets i xiquetes).