Campanya municipal d’Alzira per augmentar l’ús i estima del valencià

0
186

Alzira difon la toponímia i els modismes propis entre l’alumnat des dels 5 anys amb materials  i tallers per a festejar el Dia de la Llengua Materna

  • Alzira Ràdio emetrà el 21 de febrer un programa especial de 10 a 11 hores amb la participació de la tècnica lingüista del Serval
  • Les Regidories d’Educació i Infància i Cultura col·laboren per a «augmentar l’ús i l’estima» pel valencià

 

Els centres educatius d’Alzira rebran a partir de hui els materials de la campanya «Jo, en valencià!», una iniciativa de l’Ajuntament d’Alzira per a «augmentar l’ús i l’estima per la nostra llengua materna: el valencià». El pròxim 21 de febrer se celebra arreu del món el Dia de la Llengua Materna, i és la data escollida per la Regidoria de Cultura, a través del Servei Alzireny de Promoció i Ús del Valencià, Serval, i la Regidoria d’Educació i Infància, per a llançar esta segona edició de la campanya que se centra, principalment, en donar a conéixer a l’estudiantat alzireny el treball que realitza el Serval i, també, els materials i les activitats amb els quals es potencia l’ús del valencià i es difonen les característiques pròpies de la parla alzirenya i riberenca.

El regidor de Cultura, Alfred Aranda, i la tècnica lingüista del Serval, Andrea Maravilla, han visitat els centres de secundària, batxillerat, adults i el CEIP Ausiàs March per a fer entrega dels materials, que han sigut molt ben rebuts per part de tots els centres. Aranda ha manifestat que esta campanya «és un exemple més de l’aposta que fa l’Ajuntament d’Alzira per treure la llengua fora i que estiga present per tot arreu». 

Toponímia alzirenya

Col·legis i instituts podran comptar amb activitats relacionades amb la llengua materna preparades per la Regidoria d’Educació, a través del Departament d’Educació i Infància. La catedràtica d’Ensenyament Secundari de Valencià i col·laboradora de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Pura Santacreu, impartirà un taller sobre la toponímia d’Alzira a l’alumnat de 6é de primària. A través de jocs, xarrades i projeccions, els i les participants podran saber més sobre els noms que conformem el nostre poble. L’activitat es realitzarà als centres educatius que s’hi han inscrit durant la setmana del 21 de febrer i l’1, 2 i 4 de març amb dues sessions per dia, a les 9.30 h i 11.30 h. Els més menuts tindran també el seu taller per a endinsar-se, a gatameus i amb balbotejos, en el coneixement del valencià, amb una activitat lúdica de mímica i jocs en valencià dirigida a cadascuna de les aules de 5 anys d’infantil. També es realitzaran dues sessions per a l’alumnat del centre d’educació especial Carmen Picó. Serà des del 21 de febrer fins a l’11 de març, amb dos horaris, 9.30 h i 11.30 h.

 

A més a més, hi haurà un programa especial a Alzira Ràdio sobre el Dia de la Llengua Materna el mateix 21 de febrer, de 10 h a 11 h, per a difondre la importància de l’efemèride entre la població en general i conversar sobre els modismes del valencià, amb la participació de la tècnica lingüista del Serval, Andrea Maravilla.

 

Així mateix, els centres educatius rebran material per a promocionar el Dia de la Llengua Materna: un lot d’adhesius per a repartir a l’alumnat amb modismes molt arrelats a la nostra ciutat, com són:  «Eres d’Alzira i plores?»; «Jo no em mossegue la llengua»; «Jo no tinc pèls en la llengua»; «Jo, en valencià!»; «Au, cacau!»; «Si en vols més, para el cabàs»; «Que córrega l’aire!»;  «Xe, quin comboi!»; «Estic desficiós»; «Quin poc trellat!»;  «A ningú que li passe!»;  «Sí que estem bons!»; «Més clar, aigua!», «Pensat i fet» i «Som capital cultural 2022, ens ho mereixem!».

Els adhesius són també una excusa per a «treballar a les aules les expressions valencianes i genuïnes amb l’alumnat, de manera que puguem fer créixer esta llista», indica el regidor de Cultura. La campanya, que arriba a la seua segona edició, forma també part dels actes programats amb motiu del nomenament d’Alzira com a Capital Cultural Valenciana 2022. Este material també està a l’abast de tots els ciutadans d’Alzira en les dependències de la Biblioteca Municipal, la Casa de la Cultura, el MUMA, l’Arxiu, l’Ajuntament, l’oficina de Turisme i la Piscina Municipal. També s’instal·larà en la façana de l’Ajuntament una lona de grans dimensions  amb el missatge «Jo, en valencià».