Salut Sexual i Reproductiva de la Ribera atenen 5.000 nous pacients en 2021

0
129

Dia Europeu de la Salut Sexual i Reproductiva

 

  • Estan situades en els centres de salut d’Alzira II, Carlet-Carcaixent, Cullera i Sueca

 

Alzira (14.02.22). Les Unitats de Salut Sexual i Reproductiva (USSR) del Departament de Salut de la Ribera han atés més de 29.000 consultes en 2021, de les quals més de 5.000 van correspondre a nous pacients.

 

Estes dades han sigut donades a conéixer amb motiu de la celebració hui, 14 de febrer, del Dia Europeu de la Salut Sexual i Reproductiva.

 

Així, entre els motius de consulta mèdica més freqüents, estes Unitats atenen les necessitats d’informació sobre anticonceptius per a evitar embarassos no desitjats, especialmente en población jove i adolescent, les infeccions de transmissió sexual en tots dos sexes, i els casos d’infertilitat, desig genèsic i fertilitat en dones amb parella del mateix sexe o dona sola.

 

L’objectiu d’estes Unitats, situades en els centres de salut d’Alzira II, Carlet-Carcaixent, Cullera i Sueca, és el de garantir el desenvolupament i implantació de programes, activitats i accions que faciliten la prevenció, promoció, informació i atenció en matèria de salut sexual.

 

Així, el personal sanitari que atén estes Unitats (professionals d’Infermeria, Medicina, Sexologia) s’encarreguen, entre altres funcions, d’oferir orientació sobre les relacions de parella i sobre mètodes anticonceptius, així com sobre l’anticoncepció d’emergència (píndola del dia després) i assessorament a parelles amb problemes d’esterilitat i infertilitat.

 

De la mateixa manera, estes Unitats també s’encarreguen de valorar les sol·licituds d’interrupció voluntària de l’embaràs (IVE), previndre el càncer de cèrvix i abordar les infeccions de transmissió sexual (ITS) tant en homes com en dones.

 

Programa PIES

 

A més del vessant assistencial que el Departament de Salut de la Ribera duu a terme en matèria de salut sexual i reproductiva, a través de les seues USSR, cal destacar l’important paper educatiu que desenvolupa entre la població, especialment la població més jove.

 

En este sentit, destaca el Programa d’Intervenció en Salut Sexual (PIES), en el qual col·labora personal d’Infermeria, Pediatria, Sexologia i matrones dels centres d’Atenció Primària i que es duu a terme en 26 centres escolars de la comarca de la Ribera.

 

L’objectiu d’este Programa, que es desenvolupa de manera conjunta entre les conselleries de Sanitat Universal i Salut Pública i la d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, és el de promocionar, entre alumnes de 2n i 3r de l’ESO, una vivència positiva de la pròpia sexualitat i uns comportaments sexuals concordes amb les opcions més saludables.

 

Per a això, els alumnes participen en 4 tallers diferents en els quals s’aborden aspectes com la diversitat, la identitat de gènere i la identitat sexual, l’orientació sexual, els drets sexuals, el desig, els comportaments sexuals i la presa de decisions mitjançant la valoració del risc.

 

Cal destacar, en este sentit, que l’edat mitjana d’inici de les relacions sexuals en els joves de la Ribera és de 16 anys.

 

Campanya informativa

 

Així mateix, el Departament de Salut de la Ribera col·labora, enguany, amb les àrees de Joventut de la Mancomunitat de la Ribera Alta i la Mancomunitat de la Ribera Baixa, en una campanya informativa sobre Salut Sexual i Reproductiva que han dissenyat amb motiu de la celebració del Dia Europeu, per tal d’apropar a la población més jove informació sobre els seus drets sexuals i reproductius.