6F: Autoconsum Sí, Megacentrals No

0
123

El diumenge 6 de febrer la Coordinadora Valenciana per la Ubicació Racional de les E. Renovables convoca concentracions davant dels Ajuntaments de les poblacions afectades per la ubicació irracional de les megaplantes solars, parcs eòlics i infraestructures elèctriques adjuntes.

Les protestes tindran lloc a Alcalà-Alcossebre, Alzira, Ayora, Borriol, Buñol, Camporrobles, Carcaixent, Catadau, Chella, Chiva, Elda-Petrer, La Vall d’Uixò, Les Coves de Vinromà, Monòver, Montesa-la Costera, Requena, Sant Joan de Moro, Siete Aguas, Utiel, Vilafamés, Villar, …

Amb aquestes mobilitzacions s’inicia una campanya que continuarà fins que el govern valencià manifeste voluntat de dialogar amb els afectats per aquestes instal·lacions industrials mal ubicades, que estan concentrant-se en sòls no urbanitzables de l’interior valencià, contra tota lògica, i en perjudici de les persones i del medi ambient. Demanem diàleg per modificar el decret regulador 14/2020, per a evitar danys innecessaris, incrementar l’eficiència, afavorir l’autoconsum dels ciutadans i comunitats energètiques, i buscar l’equitat i el respecte als drets de les persones.

Paral·lelament, la Coordinadora continuarà promovent al·legacions a tots els projectes que pretenen instal·lar-se allà on resulta irracional fer-ho. Aquesta mala ubicació de la immensa majoria de projectes és el resultat d’una normativa que ha resultat ser un fracàs i un exemple clar de desordre territorial, planificació ineficient, i amb resultats injustos i insostenibles. El decret regulador es pot millorar i s’ha de canviar. Hi ha alternatives que poden beneficiar al conjunt de la societat i evitar els greus impactes sobre l’agricultura, el paisatge i el medi forestal que tindran els projectes que estem coneixent i que constitueixen un inacceptable atemptat contra la biodiversitat, la sostenibilitat i el futur de les àrees rurals.

Cal aclarir que som totalment partidaris de les EERR, especialment de l’energia solar perquè és l’única que en tenim de sobra, però instal·lant les plaques solars en llocs on l’impacte ambiental siga nul, com per exemple damunt d’edificis ja construïts o dalt de les autovies i autopistes. Fomentant prèviament l’estalvi i l’eficiència energètiques.

Els actes consistiran en concentracions davant els ajuntaments on hi ha moviments socials de contestació a aquesta normativa pels pèssims resultats que té. En cada municipi es desplegaran cartells i pancartes i es demanarà la ubicació racional de les energies renovables i la rectificació del decret. Posteriorment es traslladarà als alcaldes aquesta reivindicació.

Demanem als grups polítics dels Ajuntaments que presenten mocions sol·licitant la modificació dels articles del decret que vulneren l’autonomia municipal

La Coordinadora anuncia que no cessarà mai de treballar fins que l’administració no accepte dialogar i rectificar en benefici de tots els valencians, i en defensa del futur de les renovables, i de la sostenibilitat, que en definitiva és l’objectiu de la transició energètica justa; ben diferent del model que està seguint el govern valencià. Si una regulació resulta ser manifestament inadequada i ineficient, a més de generar grans perjudicis a la natura i els habitants de les comarques d’interior s’ha de canviar.

 

.