La conselleria construix un nou aulari a l’IES Didin Puig de Guadassuar

0
137

Marzà: ‘Volem agrair a Salvador Montañana el treball conjunt perquè el pròxim curs l’IES Didín Puig compte amb un nou aulari’

Marzà: "Volem agrair a Salvador Montañana el treball conjunt perquè el pròxim curs l"IES Didín Puig compte amb un nou aulari"

– El conseller visita les obres del nou aulari que construeix l’Ajuntament amb una inversió de 2,2 milions d’euros per part de la Conselleria
– Des d’aquest curs l’institut rep el nom de Didín Puig en homenatge a l’activista cultural valenciana nascuda a Guadassuar en 1927

El conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha visitat les obres d’ampliació de l’IES Didín Puig de Guadassuar, que s’estan duent a terme amb una inversió de 2,2 milions d’euros per part de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport. Marzà ha comprovat l’avanç de les obres juntament amb representants de la comunitat educativa del centre i l’alcalde de la localitat, Salvador Montañana.

El conseller ha agraït a l’alcalde de Guadassuar el treball que ha realitzat l’Ajuntament a l’hora d’executar les obres del pla Edificant al municipi, que compten amb una inversió de la Conselleria superior als 2,2 milions d’euros per a millorar tant l’institut com el CEIP Balmes.

Així, Marzà ha destacat que, «gràcies a la col·laboració i el treball conjunt que hem fet amb Salvador Montañana i el seu equip, estem aconseguint que la inversió que destinem des de la Conselleria per a millorar els centres educatius de Guadassuar siga una realitat. Posem punt final als barracons de l’IES Didín Puig, que té una part de l’alumnat en aules prefabricades perquè només quatre anys després des que es va obrir es va quedar xicotet per falta de planificació de l’antiga administració».

El nou aulari que s’està construint està previst que s’acabe aquest estiu i, per tant, el curs 2022-2023 la comunitat educativa del centre comptarà amb les noves instal·lacions.

L’ampliació de les instal·lacions s’està duent a terme sobre una superfície útil construïda de 1.309 m2, és un edifici de dues altures que està connectat al bloc principal de l’institut. La planta baixa s’ha dissenyat per a allotjar els estudis d’FP i compta amb quatre aules i un taller de bicicletes per al grau mitjà de Guia en el Medi Natural i de Temps Lliure que ofereix, així com una sala per al professorat d’FP, un despatx i una dependència per a tutories. El primer pis es destinarà als estudis de Secundària i compta amb sis aules, una aula d’informàtica, una aula per a treballar grups reduïts i una sala per al professorat.

L’actuació ha respectat els arbres de l’institut, ja que les quatre carrasques que s’havien d’arrancar per a poder construir el nou aulari s’han trasplantat en una altra part del pati.

D’altra banda, l’altra inversió en infraestructures educatives de la Conselleria en la població de la Ribera Alta també ha comptat amb una inversió de prop de 98.000 euros en diverses obres de millora del CEIP Balmes, que van concloure l’estiu de 2020.

La Conselleria destina al voltant de 51,4 milions d’euros a la millora i la modernització de 36 centres educatius de la Ribera Alta a través del pla Edificant. Segons el conseller, «aquesta inversió no només assegura un salt en la qualitat educativa de la comarca, sinó que també permet la creació de prop de 1.300 llocs de treball en el sector de la construcció». 19 d’aquestes 36 actuacions ja s’han conclòs o estan en marxa i sumen 14,6 milions d’euros d’inversió.

Homenatge a Didín Puig al poble on va nàixer

Durant la visita del conseller a l’institut de Guadassuar s’ha fet un acte commemoratiu a la figura de Didín Puig, que des d’aquest curs dona nom al centre.

La Conselleria d’Educació va aprovar l’octubre passat el canvi de nom del centre després de la proposta unànime tant del Consell Escolar de l’IES com del Ple de l’Ajuntament de Guadassuar, que proposaren el nom de Didín Puig seguint les instruccions d’Educació que recomanen promoure noms de dones que han destacat en diverses disciplines, com a reconeixement de la seua aportació en tots els camps del saber, amb l’objectiu d’augmentar el nombre de centres amb noms femenins i fer valdre la tasca de les dones.

Vicent Marzà ha explicitat que «volem que es visualitze, i la gent conega, la trajectòria de la periodista, escriptora, professora i activista cultural pionera de l’ensenyament en valencià nascuda a Guadassuar. Didín Puig va ser la primera dona a impartir classes de valencià durant la dictadura, malgrat els riscos que això suposava en una època tan negra com va ser el franquisme. Ferma amb els seus principis, Didín encarna l’esperit pedagògic que ens guia per a potenciar un ensenyament de qualitat, que promou la diversitat i l’esperit crític. Per això accions com aquesta, que l’institut tinga el seu nom, són importantíssimes per a donar a conéixer la seua tasca».

Didín Puig va rebre en 2017 la Distinció de la Generalitat al Mèrit Cultural. En 1960 es va establir a París, on va estudiar periodisme i va romandre durant 14 anys. En tornar a la nostra terra, va estudiar valencià i entre els seus mestres destaquen referents com ara Sanchis Guarner, Carles Salvador i Enric Valor, i va exercir com a docent de valencià. En la seua trajectòria com a activista cultural destaca el treball que va desenvolupar en l’editorial Gorg i en la distribuïdora Molinell; però també la vinculació que va tindre amb l’àmbit musical, des de l’organització de concerts de cantautors al París dels anys seixanta fins al seu treball amb la discogràfica Edigsa, que distribuïa discos de cantants en valencià.