Costa (president Sèquia Reial del Xúquer):»Els regants som els primers ecologistes»

0
237
L’agricultor alzireny Antonio Costa és el president de la Sèquia Reial del Xúquer

L’estalvi del reg per degoteig va directament al parc natural de l’Albufera

El reg per degoteig reduix un 50% els nitrats de l’aigua en anar directament a l’arbre

Els regants fem lara l’esforç d’aportar el 20% del cost quan acordarem que fora gratuïta la modernització 

 

El president de la Sèquia Reial del Xúquer, l’agricultor alzireny, Antonio Costa, assegura que el reg per goteig «és millor que el reg a manta» i que «tot l’estalvi d’aigua va a parar a l’Albufera». Abans de la modernització dels regadius que només s’ha executat un 60% de les 20.500 hectàrees previstes, «teniem una concessió de 395 Hm3 i ara sols de 180 Hm3» indica Costa a Riberaexpress advertint a més que «els regants som els primers ecologistes» i que la modernització és la millor garantia de conservació del parc natural de l’Albufera».

El president de la Sèquia Reial ha volgut eixir d’esta forma al pas de les recents manifestacions de distintes entitats ecologistes com Xúquer Viu i Ecologistes en Acció en les que significaren que «no estan avaluades» les conseqüències ambientals que suposa el pas del reg a manta al reg de per degoteig. I a més que «es desconeix» l’efecte que té sobre les masses d’aigua i sobre els ecosistemes associats, la menor filtració d’aigua en el terreny. Fins i tot advertiren que la modernització dels regadius a la Ribera del Xúquer «ha suposat una menor aportació de cabal sobre el parc natural de l’Albufera i sobre el riu Xúquer, afectant greument a la seua conservació i recuperació».

Costa s’ha referit a l’estudi de la Universitat per explicar que el reg per degoteig «suposa una reducció del 50% dels nitrats en l’aigua que va a parar als arbres directament gota a gota».

Després de fer constar que el procés de modernitació encetat a finals de la dècada dels 90 i que deuria estar culminar en el 2003 «porta un retard enorme» Costa ha ressaltat el recent conveni amb el ministeri i la Generalitat que suposarà l’execució de 8 nous sectors, entre ells els que afecten als termes d’Alzira i Guadassuar. I especialment «l’esforç» realitzat pels agricultors en tindre que aportar el 20% del cost, «quan en el seu dia acordarem que fora totalment gratuït en renunciar al pantà d’Alarcón». Concretament els regants afectats hauran de pagar 5 euros per fanecada durant 5 anys.

Per al màxim dirigent de la Sèquia este acord suposa «una bona notícia i una magnífica ocasió per acabar amb la modernització dels regadius» que confia estiga completada al 100% l’any 2026.

Alzira només té modernitzades el 50% de les 20.000 fanecades 

El recent conveni afecta als sectors 12 i 13, concretament a 827 hectàrees dels termes d’Alzira i Guadassuar corresponents a les partides de Cabañes i de Berca (rodalies de la ITV). En el cas de la capital de la comarca estan activats els sectors 14 i 15 i part del 8, el que suposa unes 10.000 fanecades, apenes el 50% de les 20.000 previstes per copnvertir el reg tradicional en degoteig.

Com a president de la Junta Local de Reg assenyala que «des de la junta intentarem abaratar, al màxim, els gastos de la modernització, farem un esforç perquè el que volem els regants alzirenys és arribar al final».

Riberaexpress