El Ministeri modernitzarà els regadius de 857 ha d’Alzira i Guadassuar

0
143

El Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació activa 11,5 milions d’euros per a modernitzar regadius a la Sèquia Reial del Xúquer

  • El conveni permetrà modernitzar el reg en 857 hectàrees de regadius als municipis d’Alzira i Guadassuar on beneficiarà a 2.207 regants
  • Amb la Fase II, la Comunitat Valenciana rebrà en total 103 milions d’euros dels fons consignats per a modernitzar regadius en el Pla de Recuperació, el 13% de la inversió total nacional

 

Alzira, 14 de gener de 2022. L’alcalde d’Alzira, Diego Gómez, ha assistit este matí a la signatura dels convenis per a la millora de regadius a la Comunitat Valenciana. El Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA), a través de SEIASA, destinarà un total de 55.985.490 euros dels fons de la Fase I del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) a la modernització de regadius sostenibles a la Comunitat Valenciana. Per a això, s’han formalitzat hui a València tres convenis pels quals s’invertiran 18.360.260 euros (IVA no inclòs) en actuacions en les comunitats de regants de la Sèquia Real del Xúquer i Llíria, a la província de València i Vall d’Uixó, a Castelló. La signatura ha estat presidida pel president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig,  i ha comptat amb l’assistència de la Delegada del Govern a la Comunitat Valenciana, Gloria Isabel Calero.

 

En el cas de la Sèquia Reial del Xúquer, Francisco Rodríguez Mulero ha signat hui el primer dels convenis amb el president de la Sèquia Real del Xúquer, l’alzireny, Antonio Costa Magraner, per a escometre la modernització de 857 hectàrees de regadius en els municipis de Guadassuar i Alzira, a la província de València. El projecte, sota el títol «Obres mediambientals i d’adequació de les xarxes de transport i distribució dels sectors 12 i 13 de la Séquia Real del Xúquer (València)», compta amb un pressupost d’11.554.000 euros (IVA no inclòs) i beneficiarà a 2.207 regants.

Estalviar aigua i costos

L’objecte de l’actuació és estalviar aigua amb la implantació de noves tecnologies i l’automatització de la gestió del reg, incloent sistemes de telecontrol, i estalviar costos energètics, instal·lant plantes solars fotovoltaiques en els capçals de reg.

 

En el marc d’esta Fase I del Pla de Recuperació en marxa en l’actualitat,  el MAPA, a través de SEIASA, calcula modernitzar un total de 32.454 hectàrees de regadius sostenibles a la Comunitat Valenciana, beneficiant a 25.546 regants.

 

En el transcurs de l’acte, el President de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig Ferrer, ha celebrat els «bons resultats» de l’estreta col·laboració que manté la Comunitat Valenciana amb el Govern d’Espanya i ha assegurat que les inversions compromeses en els convenis signats hui serviran per a continuar mantenint a l’agricultura valenciana al capdavant del sector.

 

El president de SEIASA, Francisco Rodríguez Mulero, ha posat l’accent en l’esforç inversor de l’actual Govern d’Espanya en la modernització dels regadius de la Comunitat Valenciana. Per la seua part, la Delegada del Govern, Gloria Isabel Calero Albal, ha recordat que «tal com va anunciar el Ministre d’Agricultura, Luis  Planas, en la seua última visita a València, entre la Fase I i la Fase II del  Pla de Recuperació, la Comunitat Valenciana rebrà un total de 103 milions d’euros dels fons Next Generation per a modernització de regadius, la qual cosa suposarà el 13% de la inversió total nacional». En este sentit, Rodríguez Mulero ha recordat que només en l’última legislatura s’ha multiplicat per més de set la inversió destinada a esta mena d’actuacions en l’horta valenciana, passant dels 15 milions d’euros consignats en el període 2012 a 2018, a 113 milions d’euros de 2019 a 2021.

 

Les inversions del «Pla per a la millora de l’eficiència i la sostenibilitat en regadius» del PRTR tenen un caràcter públic-privat, per la qual cosa l’aportació pública serà d’un màxim del 80% del cost de les despeses elegibles, mentre que les comunitats de regants aportaran la resta. L’objectiu de les actuacions objecte dels convenis signats hui és digitalitzar i automatitzar el reg per a estalviar aigua, possibilitar l’ús d’aigües regenerades per a aconseguir més recursos disponibles i reduir costos energètics amb plantes solars fotovoltaiques.