El PSPV-PSOE d’Alzira amb el Dia Mundial contra la Depressió / Adrián Sarriá

0
83

Hui 13 de gener se celebra el Dia Mundial contra la Depressió. Es tracta d’una data per a conscienciar sobre la importància d’afrontar a temps esta problemàtica que acaba derivant en malaltia en un 20’6% dels casos diagnosticats.

La depressió és quasi tres vegades més freqüent en dones, aplegant la xifra al 58’5%

S’estima, a més, que al món un 3’8% de la població té algun tipus de símptoma relacionat amb la malaltia, uns 300 milions de persones, mentre que a Espanya la xifra es situa en 1 de cada 5 habitants.

Com a infermer em preocupa l’elevat percentatge d’afecció en els joves d’entre 18 a 25 anys, així com en la franja dels 26 als 40 anys, ja que vores involucrat en la depressió acaba derivant en un detriment important en la qualitat de vida en tots els nivells, inclòs en el capítol econòmic, segons es desprén d’una recent enquesta per a RTVE que afirma que esta situació s’ha vist associada en el 33’3 % dels casos confirmats.

La situació pandèmica que travessem des de fa dos anys també és un dels factors que acaben provocant ansietat, un estat emocional que va de la mà de la depressió i que interferix en el dia a dia del 53’7% de les persones que ho pateixen.

Amb la proclamació hui del Dia Mundial contra la Depressió se pretén sensibilitzar, orientar i previndre, mot important, la forma en que hem d’enfocar els nostres camins al menor indici de símptomes que ens indiquen que anem a caure en depressió, com ara tristor permanent, pèrdua d’interés o plaer en les activitats quotidianes, aïllament, trastorns del son i l’apetit, falta de concentració i sensació de cansament.

En estos casos el primer que es requereix és comptar amb atenció sanitària especialitzada per a un correcte diagnòstic i tractament. I molt important és evitar realitzar-nos autodiagnòstics, per tant l’assessorament d’un professional és molt imprescindible en este tipus de malalties.

Altres factors determinants per a superar la depressió són: un recolzament afectiu del nostre entorn; adoptar hàbits saludables com l’activitat física i no fumar; mantindre una actitud ferma  davant la situació que travessem i participar en grups de recolzament o en activitats recreatives i terapèutiques, entre altres.

Des del PSOE es porten anys impulsant mesures per tal de minimitzar la depressió i donar dret constitucional reconegut al que la pateix, cosa que ajuda a combatre el sofriment que viuen estes persones que en ocasions les porta inclòs al suïcidi.

Per tant, ara més que mai, degut a l’impacte produït per la COVID-19 en tots els aspectes de la nostra vida, personal i comunitària, i en els nostres serveis d‘atenció a la salut, es fa imprescindible una revisió i actualització de la vigent Estratègia Nacional de Salut  Mental, aprovada en 2009 amb les seues successives prorrogues.

Adrián Sarriá Cabello
PSPV-PSOE Alzira