Albena Teatre guardonada amb el Premi Fundació Bromera 2022

0
139
Carles Cano, Albena Teatre i la Biblioteca de Cocentaina, guardonats amb els Premis Fundació Bromera 2022

La gala de lliurament tindrà lloc el dissabte 26 de febrer, a partir de les 12 hores, al Centre Cultural la Beneficència de València

Els Premis Fundació Bromera al Foment de la Lectura reconeixen enguany la trajectòria de l’escriptor Carles Cano i el treball a favor de la lectura, la cultura i la llengua d’Albena Teatre i la Biblioteca Pública Municipal Pare Arques de Cocentaina. Els guardons, impulsats per la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura, distingeixen aquelles persones i entitats que, gràcies al seu impuls vital, representen els valors i els objectius que promou l’entitat, com ara la promoció de la lectura i la difusió del valencià.

L’acte de lliurament tindrà lloc el dissabte 26 de febrer, a les 12 hores, a la Sala Alfons el Magnànim del Centre Cultural la Beneficència de València, on assistiran representants del món polític, cultural i educatiu, així com familiars i amics, que acompanyaran els guardonats i guardonades eixe dia.

Carles Cano és un dels escriptors de literatura infantil i juvenil més llegits del País Valencià. Un vividor de paraules que, gràcies a la seua passió per la narració oral, ha conreat un exitós catàleg d’obres literàries –amb títols com Contes per a tot l’anyT’he enxampat, Caputxeta! El desbaratat conte dels fesols màgics– i ha transmés el seu amor per les lletres a països com França, Mèxic, Guinea o el Marroc. Entusiasta de naixement, Cano és un contador d’històries, que de manera àgil i enlluernadora endinsa grans i menuts en un món màgic on regna la imaginació, la fantasia i la diversió.

En la modalitat col·lectiva, el guardó ha sigut enguany per a la companyia teatral i audiovisual Albena. Amb prop de 30 anys de trajectòria i gràcies al treball en equip que defenen els seus fundadors, Carles Alberola i Antoni Benavent, ha contribuït a visibilitzar les obres d’autoria valenciana i a difondre la literatura en valencià. En total, ha acumulat més de 50 premis, unes 3.000 representacions, més d’una desena de produccions televisives i el somni complit d’haver arribat al cinema. Amb èxits com BesosTic-Tac o Spot –al teatre–, i AutoindefinitsSocarrats Maniàtics –a la televisió valenciana–, la productora s’ha convertit en una referència en el món del teatre en valencià.

Per últim, la distinció de la modalitat d’institucions públiques és per a la Biblioteca de Cocentaina, una de les primeres a crear espais virtuals centrats en el món de la lectura. Blogs on la poesia infantil i juvenil i la il·lustració són protagonistes, podcasts radiofònics on es parla de lectura i llibres, guies temàtiques per a famílies i un grapat d’activitats d’animació lectora defineixen el model de bones pràctiques dut a terme per l’equip de professionals que gestionen l’entitat. Una institució que ha demostrat que les biblioteques són capaces de transformar-se, adaptar-se i projectar-se cap a un futur inclusiu, innovador i plural.

A més, amb motiu de la sisena edició dels premis, s’ha editat un llibre que conté un perfil i una entrevista de Carles Cano feta per la periodista Lourdes Toledo i dos reportatges: un sobre Albena, escrit per Antoni Torreño, professor i escriptor, i un altre sobre la Biblioteca de Cocentaina, escrit per la catedràtica de la Universitat de València Gemma Lluch.