Alzira entre els 120 municipis espanyols preferents per accedir a les ajudes de l’agenda 2030

0
896
Vivendes biosaludables per al barri del Torretxó Baix
L’hort de Redal es convertirà en un parc amb platja fluvial i zona d’esplai de 180.000 m2

Alzira inclou en els projectes preferents tres importants iniciatives a la Vila, el Torretxó Baix i a l’Hort de Redal

Son projectes urbanístics, de mobilitat, sostenibilitat i mediambientals que canviaran la cara de la ciutat els pròxims 8 anys

 

Alzira dissenya enguany la ciutat que vol ser per al 2030 i es per aixó que prepara, a hores d’ara els projectes que presentarà, abans de setembre, els projectes de mobilitat, sostenibilitat, de recuperació del patrimoni i d’estratègia urbanística, és a dir el que es coneix com l’Agenda Urbana per als pròxims 8 anys.

Els tècnics municipals han fet, prèviament, els deures aconseguint que la capital de la  Ribera es trobe entre els 120 municipis espanyols que tenen preferència a l’hora d’optar a les ajudes europees previstes per poder executar tan importants projectes.

L’Agenda Urbana Espanyola, és com un menú a la carta, perquè tots els actors, públics i privats, que intervenen a les ciutats i que busquen un desenvolupament equitatiu, just i sostenible des dels seus diferents camps d’actuació, puguen elaborar els seus propis Plans d’Acció.

Torretxó Baix

Així el projecte més avançat de cara a l’Agenda 2030, és el del Torretxó Baix on hi ha una iniciativa de construir vivendes biosaludables que junt l’àrea d’Emergències, programada amb la Central de la Policia Local, el parc de Bombers i l’Heliport uniran els barris del Torretxó i l’Alquerieta, a més de connectar amb el nucli urbà i l’Hospital de la Ribera. L’alcalde d’Alzira, Diego Gómez, manifesta al respecte que «es tracta de convertir esta zona en una àrea de creiximent de la ciutat dotada amb serveis i vivendes». El disseny urbanístic fet per un estudi d’arquitectura de Sevilla guanyà, recentment, el concurs convocat per Europan 16 i ara una important empresa de la construcció està realitzant les gestions oportunes amb els propietaris de les parcel.les per tal d’arribar a un acord i enllestir, els habitatges el més prompte possible.

La Vila

Altre dels grans projectes prevists és el que afectarà a la zona oest de La Vila en el que el projecte Ad Fontes, d’altre estudi d’arquitectura sevillà que guanyà el Concurs Richard Driehaus, El projecte planteja la recuperació del teixit urbà de la zona oest de “la Vila” i la posada en valor dels vestigis de la muralla almohade i del temple de Santa María. Els nous carrers proposats convergeixen en una plaça connectada amb la ribera del riu Xúquer. A més, es posa en valor la planta de l’antiga església recuperant el seu campanar, convertit ara en un mirador. Serà un dels aspirants preferents a aconseguir el corresponent finançament europeu.

Parc i platja fluvial

L’última iniciativa de l’Ajuntament que acaba d’aconseguir una ajuda de 150.000€ per elaborar el corresponent projecte és la platja i zona d’esplai de l’Hort de Redal que es troba dins dels reptes municipals de consolidar i recuperar el riu Xúquer.

El document establix nou reptes que s’hauran de desenvolupar per a millorar la qualitat urbana. El primer d’ells és la consolidació del riu Xúquer com a eix de qualitat ambiental a través de tres línies d’acció: convertir l’Hort de Redal en un gran parc fluvial periurbà, continuar amb la xarxa ciclopeatonal de l’Anell Verd, i protegir l’entorn del llit per a mantindre l’actual ús agrícola i el seu valor paisatgístic. Segons el regidor de Medi Ambient, Pep Carreres, es tracta de crear «un programa de futur, el més consensuat possible». L’Hort de Redal «té les dimensions i les condicions per a convertir-lo en un gran parc amb bosc de ribera, a l’estil del paratge de la Xopera d’Algemesí, un espai que utilitzen els veïns com a zona d’esplai

Pel que fa a la mobilitat el govern local té previst completar l’Anell Verd, unificant els trams actuals. A més del nou tram de la Via Verda entre Amcor i el pont de l’Estret i els trams de carril ciclopeatonal que resten per fer al terme d’Alzira en la plataforma de l’antiga Vieta.

Riberaexpress