Jaume I va conquerir Alzira hui fa 779 anys / Diego Gómez

0
217

Hui 30 de desembre, la vespra de sant Silvestre de l’any 1242, la musulmana Al-yazirat, un nucli de població que en aquella època era molt important per la seua situació estratègica, pel seu nombre d’habitants, per la seua agricultura i comerç i pels personatges referencials en la nostra història, com a Vila Reial (Ibn Jafadja, Abem Tomlus) va ser conquerida per Jaume I.

 

Esta data és molt significativa per a les veïnes i els veïns d’Alzira i és l’equivalent al 9 d’octubre per a la ciutat de València. El rei Jaume I, que va nàixer a Montpeller i passà els darrers dies de la seua vida a la nostra Vila, que és on va emmalaltir, combregà, renuncià a la corona i abdicà a favor del seu fill, el futur Pere III d’Aragó i I de València. Jaume I, va ser un monarca que estimà molt al nostre poble, on celebrà Corts, al que va concedir nombrosos privilegis, al qui donà el dret de reg de la Séquia Reial, i on passà llargues temporades.

 

Les muralles i els carrers de la Vila de la nostra ciutat són testimoni d’aquells temps i ho són del pacte que el monarca va signar amb els caps de l’aljama, les autoritats locals musulmanes, per tal de posseir la vida sense que hi haguera vessament de sang. El fundador del Regne de València va preveure que els valencians i valencianes tingueren unes lleis pròpies: els Furs, unes monedes i unes mesures pròpies, i que, amb el temps, podent ser senyors no foren de ningú vassalls.

 

La data del 30 de desembre significa una de les pàgines glorioses, assenyalada, en la història del nostre poble, i cal fer ressenya d’aquesta, com ho feien els nostres avantpassats, pel que té de bo. Una societat lliure, oberta, plural, democràtica i solidària com l’actual no haguera sigut possible sense les bases que posà el rei en Jaume. Per això li hem d’estar agraïts. Així mateix, també hem d’agrair als nostres avantpassats que amb el seu esforç i el seu quefer constant han fet que ara mateix puguem gaudir d’una ciutat que és far lluminós en la Ribera i vol seguir sent referent de la nostra comarca. Alzira vol ser i és clau de futur.

Diego Gómez / Alcalde d’Alzira