Hui, el dia més curt i la nit més llarga de l’any

0
330

Hui 21 de desembre, comença l’hivern, la qual cosa dona per finalitzada la temporada de la tardor 2021. Però aquest dia no destaca només per ser l’inici d’una nova estació, sinó que també es proclama com el dia més curt de l’any a Espanya.

A les 15.59 hores donarà principi el solstici d’hivern, segons les dades de l’Observatori Astronòmic Nacional (OAN). A partir d’aqueix moment, la temporada hivernal s’allargarà fins al pròxim 20 de març, dia en què arrancarà la primavera, per la qual cosa el solstici durarà 87 dies.

Com a norma general, el canvi d’època tardor-hivern pot variar entre el 20 i el 23 de desembre, però al llarg del segle XXI, l’actual, sempre començarà entre els dies 20 i 22. En aquesta ocasió li ha tocat a aquest dimarts 21 de desembre, quan el dia serà més curt i la nit més llarga.

L’hemisferi nord, més allunyat del Sol
Aquest fenomen ocorre perquè en el moment del solstici d’hivern l’hemisferi nord està molt allunyat del Sol, per la qual cosa es produeix un desequilibri entre les hores del dia i la nit, la qual cosa té com a resultat que hi haja més hores de foscor que de llum.

Per tot això, en el dia de hui la nit serà més llarga i començarà a fosquejar abans del normal. Les hores de llum duraran tan sols 9 hores i 17 minuts, una gran diferència amb el dia més llarg de l’any 2021 que va tindre lloc el passat 21 de juny, quan es van sobrepassar les 15 hores de llum natural.

AS.com