La Càbila del chef d’Alzira Fernando Ferrero entra en la Guia Roja Michelin

0
1990
El peix és un dels principals ingredients de La Càbila
Ferrero a la porta del restuarant ubicat a la plaça del Forn de Sant Nicolau de València

El Restaurant La Càbila de València obert fa an sols any i mig en València pel cuiner d’Alzira, Fernando Ferrero, acaba d’entrar en la selecta Guia Roja Michelin on es troben els millors restaurants d’Espanya i Portugal, el que suposa la seua consagració des que va donar els seus primers passos, entre fogons, als 17 anys a La Masia de la capital de la comarca.

L’any 2014 va emigrar a EE.UU. per continuar el seu aprenentatge i al cap d’un any tornà a València concretament al Grup de la Sucursal on va exercir de cuiner al restaurant La Marítima ubicat a l’edifici Veles i Vents de València.

En juliol de l’any passat, en plena pandèmia, va decidir empendre la seua pròpia carrera gastronòmica fundant el Restaurant La Càbila en la Plaça del Forn de Sant Nicolau nº 8, al centre de la capital del Túria.

Espardenyà, all i pebre, arròs amb fesols i naps…

El nom de La Càbila, molt riberenc, està originat per l’estada dels caçadors de Sueca i Cullera en les casetes durant els caps de setmana del mes de gener on fan els guisos que han inspirat al Michelin alzireny; all i pebre, espardenyà, arròs amb ànec i arròs amb fesols i naps entre altres. En els seus menús destaca la cuina tradicional valenciana com l’arròs en costra, melosos i molt de peix, «ens sortim de  la gran qualitat dels productes del Mercat Central, un autèntic kilòmetre 0, és una sort que estiga a tan sols 200 metres de La Càbila».

«Estava molt segur del que feia» confesa Ferrero a Riberaexpress, que es mostra «molt agraït» a la clientela i a la crítica. Este reconeiximent suposa «un pas endavant molt important, però comporta una gran responsabilitat«. Cal tindre en compte que a València capital només hi han 32 restaurants en la Guia Michelin i a Alzira sols el restaurant Camí Vell. Ara el seu objectiu no és altre que «continuar fidelitzant a la clientela, perquè tornar a vore en el restaurant cares ja conegudes és el millor del món«.

Premis i reconeiximents

Millor «menú on» València cuina oberta 2021, La Càbila Restaurant
Nominació entre les 5 promeses de la cuina Valenciana 2020 de la guia dels 55 imprescindibles de la CV, La Càbila Restaurant
1r premie Tòfona Andilla 2019, Restaurant La Marítima
3er premi Tòfona Andilla 2018, Restaurant La Marítima
Millor tapa de taronja Sagunt 2018, Restaurant La Marítima
Millors postres de taronja Sagunt 2018, Restaurant La Marítima
Finalista gamba roja de Dénia 2018, Restaurant La Marítima
Finalista gamba roja de Dénia 2016, Restaurant La Marítima
2n premi cuina creativa Bosco 2006

El restaurador alzireny assegura que «la València gastronòmica es troba en un moment brutal, vages al restaurant que vages es menja molt bé». En el cas d’Alzira té paraules molt elogioses cap El Caramelito, Arnadí i Camí Vell que es troben en la Guia dels restaurants imprescindibles de la Comunitat Valenciana.

Des d’anit en que es va celebrar la gala Michelin al Palau de les Arts de València, ha rebut un fum de felicitacions encara que «li done molt de valor a les dels meus companys de feina». «Ser feliç i disfrutar del que fem«, és ara és el principal objectiu d’este ja important chef alzireny que dorm tots els dies en el seu domicili de la capital de la Ribera, on donà els primers passos cap a l’estrellat gastronòmic i on va participar en el Concurs Nacional de l’Espardenyà.

Riberaexpress

 

 

La *Càbila és una tradició de la zona de l’Albufera, nascuda per a compensar als caçadors dels *vedats, que durant la temporada oficial de tir es quedaven sense lloc per la limitació de la pràctica. A canvi, se’ls concedien cinc dies més per a disparar sense horari. El costum ha perviscut fins al dia de hui, quan la seua autèntica raó de ser és la reunió amb la *colla d’*amics, al matí en la marjal, però sobretot a l’hora de menjar i de sopar en les casetes. Allí es cuina, no sols l’ànec que ha caigut del cel, sinó tot tipus de guisats tradicionals, que bé poden ser un *all i *pebre, o de sobte un *arròs *amb *fesols i *naps. Hi ha jocs de cartes, paisatge de barques i gastronomia autòctona.

L’esbart d’ocells voleteja en la màscara, la *chaquetilla i la porta del restaurant de Fernando Ferrero, qui ha triat aquest nom per al seu primer projecte en solitari. La *Càbila, el valencià, això de tota la vida. Se situa en els budells del barri del *Mercat, en la *Plaça del Forn de *Sant Nicolau (*nº8),