El Xúquer es queda sec 15 km a partir de Sueca i Fortaleny

0
614

La situació es dona en plena exposició pública del futur Pla Hidrològic del Xúquer  

 

Sense aigua no hi ha riu, sense cabals ecològics tampoc  

 

Membres de Xúquer Viu han pogut comprovar hui que per damunt de l’Assut de Cullera, entre Sueca i Fortaleny, no passa aigua, situació que es ve donant els últims dies  

 

Ni tan sols els paupèrrims cabals ecològics del riu Xúquer es mantenen. El Pla Hidrològic vigent de 2016 assigna un cabal ecològic de tan sols 1’5 m3/segon al Xúquer al seu pas per l’Assut de Cullera, situat entre Sueca i Fortaleny, a 15 km de la desembocadura.  

 

Xúquer Viu ha denunciat reiteradament que el principal riu dels valencians i valencianes, que aporta més de la meitat de l’aigua de tots el rius de la demarcació, el riu Xúquer, és un riu sobreexplotat al que es deixa quasi sense aigua en el seu tram baix, entre Tous i el Mar Mediterrani, un total de 80’5 km. Un espai, el Baix Xúquer, que és zona LIC (Lloc d’Interès Comunitari) i per tant forma part, com l’Albufera, de la Xarxa Natura 2000.  

 

El cabal assignat a l’Assut de Cullera representa un 3% del cabal del riu en règim natural. O siga només es reserven al riu 3 de cada 100 litres que flueixen pel Xúquer, quantitat completament insuficient per mantindre la vida i la biodiversitat. Xúquer Viu reivindica que els cabals ecològics no han de ser inferiors al 10% del que porta el riu en règim natural.  

 

Però eixes quantitats ínfimes ni tan sols són respectades com està passant en l’Assut de Cullera, ara mateix, o com va passar el passat estiu en el riu Albaida on es va deixar assecar els últims quilòmetres de riu, abans de la connexió amb el Xúquer.  

 

Aquesta situació s’està donant en diversos trams fluvials. En el punt més delicat del riu, en l’Assut d’Antella el riu ha portat entre l’1 i el 9 de desembre un cabal inferior als 2 m3/segon (el 3 de desembre tan sols 1’80) en el límit del que està establert i quan se sap que aquest és un punt clau en el manteniment de la vida en el riu.  

 

La mala notícia és que la Confederació Hidrològica del Xúquer no pensa augmentar els cabals mínims en el Baix Xúquer, mantenint els mateixos de l’anterior pla. Tot i que aquest cabal augmenta en determinats mesos de l’any, es manté el mateix cabal mínim insuficient que al Pla de 2016. A més no es compensa la pèrdua de cabals deguda a la modernització de regadius, donat que els retorns del reg a manta no aniran a parar al riu i als aqüífers. Sense aquest cabal compensador per la modernització de regadius, podem afirmar que el cabal real del Baix Xúquer serà inferior al de l’actual Pla de 2016, incomplint el principal objectiu de la Directiva Marc de l’Aigua, que és aconseguir el bon estat de les masses d’aigua per a 2027.