Els sanitaris d’Atenció Primària reivindiquen més professionals i consultes presencials

0
257

La Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública, que integra un centenar d’organitzacions professionals, sindicals i socials, ha eixit hui al carrer a les principals ciutats de l’Estat espanyol per a demanar millores en l’atenció primària i defendre la seua qualitat assistencial, dins de la iniciativa Salvem l’Atenció Primària.

En el cas de la Comunitat Valenciana, hi ha hagut concentracions a les 12 del migdia a la plaça de la Muntanyeta de la ciutat d’Alacant, la plaça de la Mare de Déu de la ciutat de València i la plaça de Maria Agustina de Castelló de la Plana.

Des del passat 3 de novembre, data en la qual es va presentar públicament aquesta iniciativa, representants d’algunes de les organitzacions que la conformen han presentat les seues propostes i reivindicacions als grups polítics amb representació parlamentària. Encara que està previst en l’agenda continuar amb les reunions amb els grups parlamentaris, les organitzacions entenen que «no s’està produint un compromís seriós per a adoptar mesures urgents per a recuperar i millorar l’atenció primària, que està patint una situació crítica de deteriorament i que necessita una resposta immediata».

Per això, entre les principals reivindicacions estan «recuperar el que s’ha retallat en els últims anys, incrementar el pressupost, garantir centres de salut oberts, contractar més professionals, plantilles adequades i sense llistes d’espera, prioritzar consultes presencials o empoderar la ciutadania per a la promoció de salut, entre altres» segons ha subratllat la secretària general de la Federació de Sanitat i Sectors Sociosanitaris de CCOO PV, Rosa Atienzar.

Des de CCOO del País Valencià, una de les organitzacions integrades en la plataforma de Defensa de la Sanitat Pública, urgeixen a escometre una transformació del model d’atenció primària i comunitària com a base per a recuperar el sistema sanitari, plasmat en un pla específic consensuat, «tal com es va comprometre el govern valencià en l’acord de recuperació social Alcem-nos«, ha recordat la secretària de polítiques públiques i protecció social d’aquest sindicat, Ana Belén Montero.

Un 28% de professionals sanitaris més que el 2015

Coincidint amb aquestes protestes, la portaveu del PSPV-PSOE de sanitat en les Corts, Carmen Martínez, ha volgut destacar la «clara postura del Consell que lidera Ximo Puig per a reforçar la sanitat pública valenciana».

Martínez ha assenyalat que en la sanitat valenciana hi ha actualment un 28% més de treballadors i de treballadores que l’any 2015. Segons explica, les xifres reflecteixen «l’aposta d’aquest Consell, que des del primer dia s’ha deixat la pell perquè els i les valencianes tinguem una sanitat pública de qualitat dotada de recursos», que comptaria ara amb un total de 65.894 professionals, 14.341 més que fa sis anys.

À PUNT