Roser Bermúdez d’Algemesí guanya un important premi de la Universitat de València

0
1715


“IX PREMI JANE ADDAMS”

La Facultat de Ciències Socials de la UV distingeix amb aquest guardó el TFG de cada titulació amb millor perspectiva de gènere

 

La jove d’Algemesí Roser Bermúdez Illana ha estat la guanyadora del “IX Premi Jane Addams” en el Doble Grau de Sociologia i Ciències Polítiques, premi que concedeix la Facultat de Ciències Socials de la Universitat de València. La dotació del premi és de 500€, i el seu objectiu  és reconèixer el Treball de Final de Grau amb la millor perspectiva de gènere. El Degà de la Facultat de Ciències Socials, Albert Moncusí, considera que treballs com aquest són molt necessaris i felicita a la premiada “per haver obtingut un guardó que premia no només l’excel·lència del teu treball, sinó també un enfocament molt necessari avui que, desgraciadament, les desigualtats i les discriminacions de gènere afecten a tantes persones i es troben en tants aspectes de la vida quotidiana

Roser Bermúdez es va graduar el juliol passat en el Grau de Sociologia i en el Grau de Ciències Polítiques, i el seu TFG duia per títol “Anàlisi de la paritat en la representació política al País Valencià i a Massachusetts (1983-2020)”. En ell s’analitza com ha anat evolucionant el número de dones presents en les Corts Valencianes en comparació amb la quota femenina en la Cambra de Representants i en el Senat de l’estat de Massachusetts. La direcció i tutorització del treball l’ha realitzada el professor del Departament de Sociologia i Antropologia Social Carles Simó.

La principal conclusió del seu TFG és que malgrat que en 1983 es partia d’una presència pràcticament ínfima de dones polítiques a la institució valenciana (5’62%), que era menys de la meitat de l’existent a l’altre costat de l’Atlàntic (13’50%), en dotze anys les quotes s’igualen situant-se, tant al País Valencià com a Massachusetts, al voltant del 23%. A partir d’aquesta data, 1997, i deu anys abans de l’aprovació de la Llei d’Igualtat, la presència de les dones en Les Corts comença a superar folgadament a la de l’estat nord-americà, fins arribar a situar-se en 2020 en un 49’5% ací i un 29% allí. En el treball, amb abundants dades i gràfics, s’analitza com la diferència entre els sistemes electorals ha incidit en aquesta desigual evolució, i es revisa quina ha estat l’evolució de la quota femenina en els diferents partits i blocs ideològics tant al País Valencià com a Massachusetts.

Segons ens explica la premiada, té en ment continuar investigant en aquesta línia, “certament vaig plantejar el TFG pensant que arribaria a unes conclusions i el ben cert és que la investigació m’ha dut a conclusions que no m’esperava, és per això que estic pensant en aplicar la mateixa metodologia d’investigació en altres àmbits concrets de la política valenciana”.

Felicitem, doncs, a la premiada, i l’animem a continuar en el seu projecte d’investigació sociològica.